Wytwarzanie teksturatów białkowych metodą ekstruzji z wykorzystaniem innowacji procesowych
Celem niniejszego projektu jest wdrożenie wyników prac B+R dotyczących innowacyjnych produktów z grupy teksturatów białkowych wytwarzanych metodą ekstruzji z wykorzystaniem innowacji procesowych w ramach podstawowej działalności operacyjnej przedsiębiorstwa Granea Sp. z o.o. Cel projektu zostanie osiągnięty poprzez modyfikację procesu produkcyjnego polegającego na zastosowaniu autorskiego rozwiązania w postaci nowatorskiej geometrii (budowy) ślimaków i ich nietradycyjnej konfiguracji oraz systemu odzysku wody. Udoskonalony w znaczącym stopniu proces produkcyjny charakteryzuje się innowacją pod względem następujących parametrów technicznych w porównaniu do standardowego procesu technologicznego: energochłonność – poprawa o 7%; stabilność – poprawa o 50%; ekspandowanie – poprawa o 35%; zużycie wody – zmniejszenie o 15%. W wyniku realizacji projektu przez przedsiębiorstwo Granea Sp. z o.o. zostanie uruchomiona innowacyjna produkcja udoskonalonych produktów w postaci teksturatów białka sojowego, teksturatów białka grochowego oraz teksturatów białka pszennego wyróżniających się spośród dostępnych na rynku produktów konkurencyjnych pod względem cech funkcjonalnych takich jak: gęstość usypowa; wytrzymałość kinetyczna; absorpcja wody; rozpuszczalność w wodzie.
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.