Innowacyjne rozwiązania technologiczne dla procesu wytwarzania granulatów owocowych w niskich temperaturach suszenia rekuperacyjnego
W wyniku realizacji projektu na rynek wprowadzona zostaną dwa produkty – gama herbat owocowych oraz zdrowe cukierki owocowe w formie drażetek. Obie gamy produktowe będą wytwarzane z zastosowaniem nowej technologii produkcyjnej, w ramach której owoce będą przetwarzane w susz w niskich temperaturach. Dzięki temu, nowe wyroby charakteryzować się będą lepszymi walorami organoleptycznymi (smakowymi, aromatycznymi oraz barwą), a przede wszystkich będą one zawierać znacznie więcej składników aktywnych niż produkty wytwarzane w dotychczas stosowanych w przemyśle spożywczym technologiach. Dodatkowym atutem będzie zastosowanie rozwiązań proekologicznych w postaci suszenia rekuperacyjnego, dzięki czemu możliwe będzie zmniejszenie zapotrzebowania na energię elektryczną. Łączny koszt przedmiotowej inwestycji wynosi 8 592 126,00 PLN, co w całości stanowi wydatek kwalifikowalny w ramach poddziałania 3.2.2 PO IR. Inwestycja sfinansowana będzie kredytem technologicznym w kwocie 6 873 700,80 PLN, oraz środkami własnymi przedsiębiorstwa. BIFIX udziela się o dofinansowanie projektu w kwocie 3 866 456,70 PLN, tj. 45% wartości kosztów kwalifikowalnych. Projekt realizowany będzie w okresie od 1 kwietnia 2021 r. do 30 września 2022 r. Niniejszy projekt przyczynia się do spełnienia celów działania 3.2, polegających na rozwoju innowacyjności wśród przedsiębiorstw z sektora MŚP poprzez wdrażanie i komercjalizację nowych wyrobów. Inwestycja wpisuje się również w realizację zasady zrównoważonego rozwoju oraz polityk horyzontalnych Unii Europejskiej.
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.