Opracowanie innowacyjnej technologii liofilizacji truskawek w trybie ciągłym, z kontrolą i optymalizacją on-line parametrów jakościowych produktu, opartą na algorytmach sztucznej inteligencji oraz pomiarach spektralnych
Numer_referencyjny_programu_pomocowego: SA.41471(2015/X) Przeznaczenie_pomocy_publicznej: art. 25 rozporządzenia KE nr 651/2014 z dnia 17 czerwca 2014 r. uznające niektóre rodzaje pomocy za zgodne z rynkiem wewnętrznym w stosowaniu art. 107 i 108 Traktatu (Dz. Urz. UE L 187/1 z 26.06.2014).Innowacyjne rozwiązanie opracowane w ramach projektu zakłada: a) prowadzenie procesu liofilizacji w sposób ciągły, b) hybrydowe dostarczanie ciepła do zamrożonego materiału (półki grzewcze, promienniki podczerwieni, generatory ultradźwięków) – co będzie skutkować skróceniem czasu liofilizacji (zwłaszcza drugiego okresu suszenia tj. desorpcji) i w rezultacie zmniejszeniem energochłonności jednostkowej procesu, m.in. w związku z ograniczeniem czasu działania pomp próżniowych, c) sterowanie procesem suszenia przy wykorzystaniu „inteligentnych/samouczących się algorytmów umożliwiających ciągłą (on-line) optymalizację parametrów jakościowych produktu oraz minimalizację zużycia energii. W konsekwencji powstanie znacznie ulepszony produkt finalny – liofilizowane cząstki truskawek o określonym kształcie (np. w postaci kostki, plastrów). Skrócenie czasu liofilizacji przyczyni się do poprawy jakości wyrobów względem liofilizatów z klasycznego procesu, przewagi: wyższa zawartość polifenoli i substancji lotnych, lepsza tekstura dzięki ograniczeniu problemu zapadania się struktury liofilizatu, korzystniejsze walory sensoryczne. Produkt finalny będzie miał zastosowanie w przemyśle spożywczym. Segment klientów końcowych będą stanowić producenci płatków śniadaniowych, musli, słodyczy oraz różnego rodzaju zdrowych przekąsek. Dystrybucja będzie odbywać się przez pośredników, w ramach kanału B2B. Projekt będzie realizowany w ramach sześciu etapów, we współpracy (konsorcjum) z jednostkami naukowymi. W następstwie zrealizowanych prac, projekt osiągnie IX poziom gotowości technologicznej – […]
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.