Pieróg polski – opracowanie receptur pierogów pszennych i bezglutenowych o podwyższonej jakości żywieniowej przydatnych do formowanych maszynowego.
Numer_referencyjny_programu_pomocowego: SA.41471(2015/X) Przeznaczenie_pomocy_publicznej: art: 25 rozporządzenia KE nr 651/2014 z dnia 17 czerwca 2014 r. uznające niektóre rodzaje pomocy za zgodne z rynkiem wewnętrznym w stosowaniu art. 107 i 108 Traktatu (Dz. Urz. UE L 187/1 z 26.06.2014). Przedmiotem projektu jest opracowanie technologii maszynowego formowania pierogów o podwyższonej jakości żywieniowej oraz opracowanie innowacyjnych receptur pierogów pszennych i bezglutenowych. Do ciast pierogowych używane będą odpowiednio mąki ze starych odmian pszenicy oraz mąki naturalnie bezglutenowe, a do farszu składniki o wyższej wartości odżywczej niż farsze tradycyjnie stosowane. Głównym rezultatem projektu będzie opracowanie receptur wysoko odżywczych pierogów możliwych do formowania maszynowego. Produkt uzyskany w wyniku projektu będzie prozdrowotną alternatywą dla tradycyjnych pierogów. Zaletą planowanego rozwiązania jest możliwość włączenia produktu zarówno do zbilansowanej diety osób borykających się z chorobami dietozależnymi, jak i do diety osób zdrowych, które świadomie sięgają po produkty lepszej jakości oraz o właściwościach prozdrowotnych. Nowością rezultatu będzie również innowacyjne opakowanie, które będzie dostosowane do podgrzewania na parze pierogów, co zapobiegnie utracie kształtu w trakcie końcowej obróbki termicznej przed spożyciem oraz będzie posiadało atmosferę modyfikowaną dostosowaną do zmiany barwy ciasta pierogowej, która jest zależna od interakcji składników w mąkach ze składem mieszanki formującej. Na rynku nie ma obecnie opakowania, które umożliwia podgrzewania na parze zapakowanych pierogów.
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.