Opracowanie i komercjalizacja pokarmu o obniżonej zawartości poliamin oraz preparatu roślinnego do obniżania poziomu poliamin w materiale biologicznym
Produkt stanowi żywność pozbawianą w procesie technologicznym poliamin. Żywność ta wytwarzana będzie w oparciu o różnorakie surowce naturalne. Produktem wiodącym będzie odżywka wyprodukowana na bazie naturalnych surowców, stanowiąca główny posiłek pacjenta. Własnością tej żywności jest łagodzenie bólu lub jego zapobieganie w określonych stanach zdrowia u ludzi i zwierząt oraz wspomaganie leczenia onkologicznego. Spółka Bioxapp sp. z o.o. opracowała technologię wytwarzania preparatu roślinnego, w oparciu o który po jego zastosowaniu w procesie technologicznym otrzymamy gotowy produkt spożywczy o niskiej zawartości poliamin. Dodatkowo spółka Bioxapp posiada już opracowaną technologię wytwarzania pierwszego produktu spożywczego jakim jest pasztet o obniżonej zawartości poliamin. Docelowym rozwiązaniem będzie zaoferowanie na rynku rozwiązań obniżających zawartość poliamin w pożywieniu – odżywki stanowiącej samodzielny posiłek oraz preparatu roślinnego stosowanego jako dodatek do posiłku samodzielnie przygotowywanego przez pacjenta w domu. Preparat roślinny, jako żywność funkcjonalna może być stosowany doustnie w postaci kapsułek w celu obniżania poliamin pokarmowych i tych wytwarzanych przez mikrobiom jelitowy w przewodzie pokarmowym.
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.