Wzrost konkurencyjności firmy WSCHODNI FRONT SP. Z O.O. poprzez wdrożenie innowacji w zakresie produkcji pierogów wysokobiałkowych z farszem.
Firma WSCHODNI FRONT SP. Z O.O. z siedzibą w Białymstoku powstała w 2022 roku z przekształcenia spółki cywilnej w spółkę handlową, której głównym przedmiotem działalności było przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering).
Aby sprostać ciągle rosnącym wymaganiom odbiorców oraz najnowocześniejszym trendom zdrowego i ekologicznego stylu życia panującym zarówno w Europie jak i na świecie, wspólnicy postawili na rozwojowe, ekoinnowacyjne i prośrodowiskowe rozwiązania produktowe i procesowe.
Mimo że Spółka swoją działalność rozpoczęła w maju, jeszcze w tym samym roku wzięła udział w konkursie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego, w celu pozyskania dotacji unijnej wspierającej inwestycje w przedsiębiorstwie. Zyskała dzięki temu znaczny zastrzyk finansowy z Funduszy Europejskich, co dało możliwość wystartowania z produktem, którego nie było dotychczas w regionie.
Wspólna realizacja projektu – „Wzrost konkurencyjności firmy WSCHODNI FRONT SP. Z O.O. poprzez wdrożenie innowacji w zakresie produkcji pierogów wysokobiałkowych z farszem” – umożliwiła zakup maszyn niezbędnych do uruchomienia nowoczesnej technologicznie linii produkcyjnej wraz licencją aplikacji. Dofinansowanie zakupu linii do gotowania, kotłów do gotowania z mieszadłem, miksera, przystawki do produkcji pierogów, maszyny do hermetycznego pakowania oraz licencji aplikacji z funduszy unijnych, pozwoliło Spółce na rozbudowę przedsiębiorstwa i wprowadzenie całkiem nowych wyrobów na rynek.
Innowacyjny produkt – pierogi wysokobiałkowe – został opracowany w wyniku prac własnych firmy i zgłoszony do objęcia ochroną patentową przez Urząd Patentowy RP. W skład receptury wchodzi m.in. mąka orkiszowa, twaróg chudy i izolat białka serwatkowego, a same pierogi nie zawierają laktozy, tłuszczu i są bogate w białko. Wysokobiałkowy produkt o wysokiej wartości odżywczej z ograniczoną ilością węglowodanów, pokrywa potrzeby organizmu w zakresie zaburzeń metabolicznych, a także dostarcza organizmowi materiału budulcowego, wpływającego na jego regenerację.
W ofercie Spółki – znanej pod nazwą Kuchnia Vikinga – z każdym rokiem przybywa nowych, gotowych dań dietetycznych, dopasowanych do różnych potrzeb żywieniowych klientów. Wskutek ciężkiej pracy i nieposkromionych ambicji wspólników, firma w ciągu zaledwie kilku lat rozszerzyła strefę swoich dostaw do ponad 5 tys. miejscowości w kraju, plasując się w czołówce polskich firm produkujących dietę pudełkową, znaną z dostaw pod same drzwi.
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.