Opracowanie i wdrożenie do produkcji innowacyjnych metod pozyskiwania roślinnych izolatów białkowych wraz opracowaniem metod hydrolizy enzymatycznej prowadzącej do uzyskania aktywnych biologicznie roślinnych hydrolizatów białkowych.
Niniejszy projekt ma na celu opracowanie i wdrożenie metody pozyskiwania izolatów i hydrolizatów roślinnych jako zamienników białka zwierzęcego dla wegan. Całość projektu została podzielona na zdania związane z pracami badawczymi, zadanie związane z kosztami pośrednimi liczonymi od wartości prac badawczych – 7%, oraz prace przedwdrożeniowe związane z kwestiami ochrony własności intelektualnej, oraz zadanie związane z wdrożeniem. Zadanie 1 koncentruje się na opracowaniu metody pozyskiwania roślinnych izolatów białkowych oraz metody hydrolizy enzymatycznej prowadzonej w kierunku uzyskania hydrolizatów białkowych o potencjalnych właściwościach prozdrowotnych. Prace obejmują analizę i selekcję surowców roślinnych, opracowanie metody ekstrakcji białek oraz optymalizację procesu hydrolizy. Ważnym aspektem tego etapu jest wykorzystanie makuchów jako źródła białka w procesie ekstrakcji. Działania te wpisują się w zrównoważone podejście do produkcji – przekształcanie produktów odpadowych w wartościowy produkt. Oprócz opracowania metod otrzymywania izolatów i hydrolizatów z białek roślinnych, celem jest również badanie potencjalnych właściwości prozdrowotnych uzyskanych produktów białkowych. Zadanie 2 skupia się na opracowaniu prototypowych produktów opartych na roślinnych izolatach i hydrolizatach białkowych. Z opracowanych w ramach projektu izolatów i hydrolizatów zostaną przygotowane także miksy białkowe uzupełnione o brakujące aminokwasy, tak aby jak najbardziej zbliżyć się składem do mięsa oraz białka wzorcowego wg WHO i stanowić mogłyby propozycję roślinnego odpowiednika białek zwierzęcych . W ramach tego zadania zostaną przygotowane próbki produktów prototypowych, które zostaną zaprezentowane na konferencjach, targach lub seminariach branżowych. Przeprowadzone zostaną również testy aplikacyjne, sprawdzające możliwości połączenia produktów białkowych Wnioskodawcy z produktami potencjalnych klientów. Zadanie 3 – Wdrożenie projektu Obejmujące prace przedwdroże
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.