Zastosowanie wybranych ekstraktów ziołowych celem opracowania mieszanki ograniczającej rozwój bakterii z rodzaju Salmonella
W wyniku realizacji przedmiotowego projektu dojdzie do opracowania zaawansowanej technologii w ramach produktów stanowiących mieszanki ziołowe o działaniu przeciwbakteryjnym dla drobiu. W wyniku prac B+R nastąpi opracowanie skutecznej technologii dającej możliwość zahamowania wzrostu bakterii z rodzaju Salmonella spp. poprzez przeprowadzenie procesu badawczego, który ma na celu nie tylko określenie technologii badawczej lecz także znalezienie w oparciu o nią najskuteczniejszej mieszanki ziołowej w oparciu o testy na szczepach referencyjnych oraz co ważne na szczepach terenowych pobranych z środowiska ich rzeczywistego występowania. Tym samym opracowana technologia będzie stanowiła skuteczną odpowiedź na występowanie Salmonelli nie o wymiarze referencyjnym – laboratoryjnym, lecz realnym o zwiększonej odporności na stosowanie antybiotyków i innych leków stosowanych w procesie chowu drobiu. Tym samym nasza technologia będzie opierać się o wyselekcjonowane zioła które bezpośrednio są w stanie zahamować wzrost bakterii z rodzaju Salmonella. Dzięki temu zostanie uzyskany skuteczny preparat o udowodnionym działaniu. Technologia ta będzie w sposób istotny odróżniać nasze produkty od konkurencji, których mieszanki opierają się na ogólnej wiedzy bez potwierdzenia ich skuteczności w ramach opracowanej i przeprowadzonej technologii badawczej, w szczególności analogicznej do planowanej do przeprowadzenia w ramach przedmiotowego projektu. Dzięki opracowaniu mieszanki ziołowej możliwe stanie się ograniczenie występowania bakterii salmonella w stadach drobiu. Tym samym hodowcy będą w dużym stopniu chronieni przed wystąpieniem powyższych problemów chorobowych a w konsekwencji strat finansowych. Pozwoli to branży na dalszy rozwój i lokowanie wypracowanych środków w inwestycje rozwojowe. Ponadto branża przetwórstwa i produkcji mięsa będzie lepiej zabezpieczona przed przerwami w dostawach brojlerów, a ewentualny eksport będzie mniej narażony na wykrycie występowania salmonelli w pro
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.