Prace B+R nad stworzeniem innowacyjnego w skali świata preparatu multibiałkowego przeznaczonego dla branży wędliniarskiej cechującego się wysoką zawartością związków polisacharydowych o udowodnionym działaniu prozdrowotnym w obszarze walki z chorobami dietozależnymi wraz z technologią jego produkcji
Projekt dot.oprac.w ramach prac B+R INNOW.W SKALI ŚWIATA preparatu multibiałk.przezn.dla branży wędlin.zawier. prozdrow.związki chem.w wysokich stęż.pochodz. z różnych gatunków makroalg. Nowy preparat białk. będzie 1 substyt.mięsa w wyrobach wędlin., który będzie miał dział.prozdrow. potw. licznymi badaniami nauk. i będzie poprawiał smak wyrobów wędlin., na co wskazuje szereg analiz wśród konsum.(5 smak „umami” wzbog. percepcję smakową).Projekt będzie dot. oprac.: -NOWEJ TECHN.EFEKTYWNEJ HYDROLIZY ENZYM. MIAZGI KOSTNEJ (kości wieprz.po oddziel. mięsa) w oparciu o nową recepturę mieszanki enzymów dla zwięk.efektywn. procesu (uzysk.maksym.stężenia białek w roztworze białk.-tłusz.) wraz z wyborem warunków proces.ekstrakcji. -KOMPOZYCJI BIAŁKA ZWIERZĘC. ZAWIER.DIPEPTYDY O AKTYWN.DZIAŁ. ANTYOKSYD. jak np.karnozyna czy anseryna umieszcz.w stabilnej matrycy białek oraz polisach. poch. z alg celem ogran.ryzyka ich straw.w żołądku celem zapewn. wysokiej biodyspoz. -FORMULACJI INNOW.W SKALI ŚWIAT.PREPARATU WIELOBIAŁK. skład.się z kompoz.prozdrow.peptydów pochodz.zwierzęc.i dodatku białka roślin. (zakł.ztekstur. białko grochowe) i polisach. pochodz.algowego, które najlepiej będą korespond.z ostateczną strukturą wyekstrahow.z miazgi kostnej kompleksu peptyd. w kontekście optym. wart.odżyw. i prozdrow.dla człowieka -DOCEL.TECHN.PRODUKCJI WW.PREPARATU BIAŁK.W SKALI PÓŁTECH.,co umożl.pilotaż.produkcję (TRL IX) Nowy produkt będzie bazować na wieloletnim dośw.zespołu B+R WD FOODS-członek GK TARCZYŃSKI S.A. będącego jednym z europ. liderów w produkcji kabanosów i przekąsek białk., który ma dogł.wiedzę w zakr. oczekiwań konsum. zdobytym podczas cykl. badań profilow.i współpracy z czoł.markami handl.(np.Biedronka,Kaufland,Lidl) oczek. nowych rozw.w branży wędlin. w zakresie rozw.prozdrow. Efektem projektu będzie oprac.wysokobiałk. substytutu mięsa o udowodn.dział.prozdrow.,co pozwoli WD FOODS osiągnąć przewagę konkuren.na rynku świat.w zakresie wytw.białka alternatyw.
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.