Przejdź do treści Kontakt Regulamin
UE logo
tytuł projektu

Opracowanie technologii produkcji klusek o obniżonym indeksie glikemicznym oraz zasadotwórczych z wydłużonym terminem przydatności do spożycia

kategoria
nazwa beneficjenta
Firma "MAGI" S.C. Maria Zdebska, Agnieszka Gomułka
wartość projektu
2 645 850,72 zł
dofinansowanie z UE
1 589 393,02 zł
Województwo
małopolskie
Powiat
bocheński
program
Fundusze Europejskie dla Małopolski 2021-2027
działanie
1.1. Projekty badawczo-rozwojowe przedsiębiorstw
fundusz
Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego
perspektywa
2021 - 2027

Celem projektu jest opracowanie nowej linii asortymentowej klusek nadziewanych i nienadziewanych w wersji wytrawnej i na słodko o właściwościach funkcjonalnych. Pierwsza linia posiadać będzie właściwości zasadotwórcze, natomiast druga linia cechować się będzie obniżonym IG. Nowe produkty będą posiadać naturalny skład, a właściwości sensoryczne będą analogiczne w stosunku do tradycyjnych odpowiedników, dodatkowo bez żadnych substancji konserwujących. Co więcej produkty będą mieć zapewnioną należytą jakość mikrobiologiczna dzięki wykorzystaniu technologii zimnej plazmy, która umożliwi wydłużenie terminu przydatności do spożycia klusek. Innowacyjne produkty będą rekomendowane osobom, które borykają się z chorobami wynikającymi z stosowania niewłaściwej diety oraz osób zdrowych, które profilaktycznie dbają o swoje zdrowie. Badania będą realizowane u Przedsiębiorcy, które zostaną wspomagane doświadczeniem podwykonawcy, UPP. Coraz częściej wśród społeczeństwa promowany jest zdrowy styl życia, w szczególności aktywność fizyczna i odpowiednio zbilansowana dieta. Jednakże wielu Polaków nadal nie dba prawidłowo o swoje zdrowie. Ponad 12 mln Polaków zmaga się z różnymi chorobami metabolicznymi i dietozależnymi jak cukrzyca, insulinooporność, otyłość czy nadciśnienie. Jest to spowodowane m.in. popularyzacją zachodniego stylu odżywiania, który jest kwasotwórczy dla organizmu człowieka np. fastfoody. W szczególności produkty zbożowe odznaczają się właściwościami kwasotwórczymi oraz wysokim indeksem IG. Właściwości kwasotwórcze wynikają przede wszystkim ze stosunkowo wysokiej zawartości białka oraz fosforu, przy jednocześnie niskim poziomie magnezu, wapnia i potasu, co określa się wskaźnikiem PRAL. Natomiast wysoki indeks glikemiczny z zawartości węglowodanów o wysokiej strawności i biodostępności. Częstotliwość spożywania produktów zbożowych, w tym także żywności typu convenience food, do której należą kluski może negatywnie oddziaływać na zdrowie społeczeństwa.

Twój opis projektu

MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.

Dodaj zdjęcia project photos
Dodaj film lub prezentację project films
Opis projektu
Description of the project

Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem Serwisu internetowego Mapa Dotacji UE i akceptuję jego postanowienia.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, wpisanych w formularzu kontaktowym, w celu udzielenia odpowiedzi na wiadomość. Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1) (RODO), informuję, że:

1. administratorem danych osobowych przetwarzanych w Ministerstwie Funduszy i Polityki Regionalnej, z siedzibą pod adresem: ul. Wspólna 2/4 00-926 Warszawa, jest Minister Funduszy i Polityki Regionalnej;

2. dane osobowe przetwarzane będą w celu udzielenia odpowiedzi na wiadomość, na podstawie przepisów art. 6 ust. 1 lit. a) RODO;

3. dane osobowe mogą być udostępniane innym organom uprawnionym na podstawie stosownych przepisów do uzyskania danych;

4. w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje prawo: – żądania dostępu do treści swoich danych osobowych, ich sprostowania lub ograniczenia przetwarzania, – wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych, – cofnięcia zgody na przetwarzanie w dowolnym momencie, – wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych;

5. dane osobowe nie podlegają zautomatyzowanemu przetwarzaniu, w celu podejmowania decyzji, w tym profilowaniu;

6. dane kontaktowe do Inspektora ochrony danych w Ministerstwie Funduszy i Polityki Regionalnej: Inspektor Ochrony Danych, Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej, adres ul. Wspólna 2/4 00-926 Warszawa, adres e-mail: IOD@miir.gov.pl.