Zakup usługi B+R polegającej na wykorzystaniu surowca ubocznego procesu wypalania kawy do opracowania innowacyjnych produktów spożywczych
Projekt opiera się na pionierskich badaniach nad otrębami kawowymi, surowcem ubocznym w procesie produkcji kawy. Naszym celem jest stworzenie co najmniej trzech innowacyjnych produktów spożywczych o wyjątkowej wartości odżywczej. Badania składu surowca obejmą analizy białka, błonnika, profilu kwasów tłuszczowych., polifenoli czy też siły antyoksydacyjnej. Wykonane zostaną także zaawansowane analizy z udziałem konsumentów, w celu oszacowania wartości produktów i surowca dla klientów. Opracowany zostanie szereg prototypów produktów spożywczych, z których wybrane zostaną trzy o najwyższych walorach sensorycznych, odżywczych i ekonomicznych. Projekt wspiera cele zrównoważonego rozwoju, przyczyniając się do redukcji odpadów przemysłowych i kreując nowatorskie rozwiązania żywnościowe w tym tworzenie żywności funkcjonalnej. Ostateczne rezultaty będą recepturami i procesami technologicznymi trzech nowatorskich produktów spożywczych, gotowych do wprowadzenia na rynek.
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.