Zakup infrastruktury badawczej w przedsiębiorstwie ZPC FLIS Spółka Jawna
Projekt wpisuje się w cel szczegółowy FEM 2021-2027 dla działania 1.1 (Rozwijanie i wzmacnianie zdolności badawczych i innowacyjnych oraz wykorzystywanie zaawansowanych technologii). Głównym celem projektu zdefiniowanym zgodnie z metodologią SMART jest zakup do 31.03.2026 infrastruktury badawczo-rozwojowej, która zostanie wykorzystana do przeprowadzenia prac B+R służących opracowaniu receptury i technologii produkcji rurki nadziewanej kremem pistacjowym i oblanej czekoladą mleczną (w wersji z i bez dodatku cukru), wolnej od wad często występujących u konkurencji – pękanie czekolady i jej siwienie. Krem pistacjowy będzie miał dodatek inuliny – naturalnego błonnika pochodzenia roślinnego, który wpływa pozytywnie na zdrowie człowieka. Przeprowadzenie zakładanych w agendzie badań pozwoli wzmocnić konkurencyjność oferty Wnioskodawcy, do której dołączy kolejny produkt, który można zaliczyć do żywności funkcjonalnej. Cele szczegółowe projektu to: – Rozwój posiadanej infrastruktury badawczej do 31.03.2026 r. (nominalna war. aparatury: 1 068 663,00 PLN), – Zwiększenie know-how oraz zdolności badawczych Wnioskodawcy. – Pozyskanie nowej wiedzy z zakresu właściwości funkcjonalnych czekolady. W ramach prac zostaną również zrealizowane badania na temat wpływu poszczególnych parametrów czekolady na jej zastosowanie. Pozwoli to pozyskać nową wiedzę z zakresu zastosowania różnych typów tego surowca. Zgodnie z założeniami projektowymi powinno to przyczynić się do eliminacji istniejących problemów produkcyjnych.(do dn. 31.03.2029) – Wprowadzenie na rynek 1 innowacyjnego produktu w wyniku realizacji agendy badawczej – Pozyskanie nowej wiedzy w zakresie optymalnego składu receptury nadzienia pistacjowego, który pozwoli na ograniczenie emigracji tłuszczów (mających wpływ na siwienie i pękanie czekolady) oraz pozwoli na zmniejszenie kaloryczności produktu o co najmniej 10% (w wersji bez dodatku cukru – z zastosowaniem maltitolu i erytrytolu) (do dn. 31.03.2029) – Zmniejszenie kaloryc
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.