Transformacja tradycyjnego zakładu mleczarskiego do standardów GOZ
Przedmiotem projektu jest podjęcie działań zmierzających do transformacji tradycyjnych zakładów mleczarskich w kierunku założeń GOZ. Przedsięwzięcie obejmie działania w następujących obszarach: – audyt i zmapowanie sytuacji potencjału wdrożenia działań GOZ, monitorowanie projektu wraz z raportem i promowanie dobrych praktyk wśród interesariuszy firmy – inwestycję w linie produkcyjne, pozwalające na uzyskanie oszczędności związanych z wykorzystaniem odpadów przy krojeniu serów plastrowanych oraz eliminacji materiałów związanych z produkcją twarogów, wykorzystania odpadu serwatkowego do produkcji żurku – wdrożenie idei GOZ wśród kadry zarządzającej i pracowników produkcyjnych – by zmiany nie ograniczyły się jedynie do infrastruktury, ale również by “uzysk” środowiskowy był możliwy już u źródła przy codziennej pracy personelu, który ma znaczący wpływ na generowanie np marnotrawstwa, – wprowadzenie świadomości sytuacyjnej w zakresie energii poprzez wdrożenie rozwiązania IT do monitorowania jej zużycia. Pozwoli to na przeprowadzenie analiz mających na celu opracowanie nowych projektów przy kolejnym etapie wdrażaniu inwestycji w GOZ jak również umożliwi bieżące reagowanie na sytuacje związana z marnotrawstwem energii, co jest komplementarne do kwestii edukacji personelu. W rezultacie powyższe działania spowodują zmianę wybranych obszarów funkcjonowania całego przedsiębiorstwa na model działający w nurcie GOZ i stanowić będzie bazę do późniejszego rozwoju.
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.