Innowacyjne produkty oparte na substancjach pochodzenia naturalnego do zastosowania w prewencji wybranych chorób cywilizacyjnych.
Niniejszy projekt badawczy ma na celu opracowanie innowacyjnych, standaryzowanych, bezpiecznych i zoptymalizowanych produktów naturalnych do zapobiegania i leczenia wybranych chorób cywilizacyjnych. Starzenie się populacji, stres i styl życia sprzyjają rozwojowi tych chorób, dotykają one coraz to większą część społeczeństwa w Polsce. Istnieje paląca potrzeba opracowania nowych strategii terapeutycznych, które zatrzymają ich progresję. Głównym celem projektu jest stworzenie produktów opartych o związki naturalne pozyskane z rodzimych roślin, grzybów oraz odpadów rolno-spożywczych (zgodnie z zasadami zero waste) o wysokim potencjale terapeutycznym i profilaktycznym, skierowanych przede wszystkim na choroby metaboliczne, neurodegeneracyjne, cukrzycę oraz stany zapalne skóry, czyli te dotykające znaczną część społeczeństwa. Plan badawczy obejmuje: optymalizację ekstrakcji, analizę fitochemiczną, izolację i oczyszczanie związków, a także opracowanie opatrunków na rany (co potencjalnie stosowane może być na zmiany towarzyszące stopie cukrzycowej, oraz stany zapalne skóry jak atopowe zapalenie skóry) oraz żywności funkcjonalnej w postaci ekstrudowanych przekąsek dedykowanych osobom z zespołem metabolicznym, cukrzycą, nadwagą, wykazujące działanie prewencyjne dla pacjentów z ryzykiem rozwoju chorób nowotworowych i neurodegeneracyjnych, zwłaszcza osób cierpiących na nieswoiste zapalenie jelit lub polipy. Do otrzymania ekstraktów/frakcji zastosowana będzie metoda ekstrakcji nadkrytycznej gwarantująca wysokie odzyski metabolitów o różnej polarności a spełniająca wszystkie zasady tzw. zielonej chemii i eko-ekstrakcji. Związki izolowane będą przy pomocy wysokosprawnych technik przeciwprądowych. Innowacyjna technologia zastosowane będzie do produkcji opatrunków, natomiast technika ekstruzji umożliwiająca lepsze wykorzystanie surowców, a także poprawiająca strawność składników pokarmowych zastosowana będzie do opracowania żywności funkcjonalnej. Otrzymane wyniki badań będą pods
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.