Budowa centralnej stacji mycia CIP
Projekt polegał na budowie centralnej stacji mycia CIP przeznaczonej do mycia instalacji technologicznej stosowanej przy produkcji lodów.
Budynek stacji jest jednokondygnacyjnym obiektem bez podpiwniczenia na całej powierzchni zabudowy, z bezpośrednim połączeniem z istniejącą halą produkcyjną przeznaczonym do użytkowania całorocznego. Stacja składa się z trzech pomieszczeń: magazyn koncentratu, stacja właściwa oraz sterownia.
Ścieki przemysłowe odprowadzane są do kanalizacji położonej wzdłuż wybudowanego budynku. W magazynie koncentratów wybudowana została wanna awaryjna na wypadek wycieku koncentratu. Wanna została wyposażona w studzienkę awaryjną wraz z normalnie zamkniętą zasuwą na wypadek wycieku. Normalnie zamknięta zasuwa pozwoliła na neutralizacje agresywnych ścieków. Ścieki dalej odprowadzane są na podczyszczalnię ścieków zlokalizowaną na terenie fabryki. Ścieki deszczowe są odprowadzane rynnami spustowymi w teren. Zasilenie budynku w wodę odbywa się z wewnątrzzakładowej sieci wodociągowej fi150.
Do procesu technologicznego konieczne było doprowadzenie następujących mediów:
- para wodna 4 bar – z istniejącego w pobliżu rurociągu parowego 3 bar odległość około 25 m. Para będzie użyta do procesu technologicznego,
- kondensat 0,4 MPa odprowadzenie rurociągiem DN40,
- prąd elektryczny moc ok. 30 kW – z istniejącej na hali rozdzielni – odległość około 40 m – sprężone powietrze 6 bar – z istniejącego rurociągu – odległość około 25 m.
W projektowanym budynku zainstalowana została wentylacja mechaniczna nawiewno-wywiewna
z ogrzewaniem nawiewanego powietrza. Ilość powietrza wentylacyjnego – 3 wymiany za godzinę.
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.