Uruchomienie kompleksu naukowo-dydaktycznego ZALESIE - Regionalne centra innowacji i transferu technologii produkcji, przetwarzania oraz marketingu w sektorze rolno-spożywczym
Centrum Innowacji i Wdrożeń w Przemyśle Spożywczym oraz Centrum Przetwarzania Biomasy i Odpadów na Energię
Centrum Innowacji i Wdrożeń będzie obejmować hale technologiczne związane z branżami: mięsną, mleczną, owocowo-warzywną, piekarniczą, biotechnologiczną. Ponadto obejmuje laboratoria: technologiczne przetwarzania mięsa, laboratorium analiz przetworów mięsnych, linie technologiczne przetwarzania mleka, laboratorium analiz mleka, linie technologiczne przetwarzania ziarna, laboratorium analiz wyrobów piekarniczych, linie technologiczne przetwarzania owoców i warzyw, laboratorium analiz przetworów owocowo-warzywnych, laboratorium analiz instrumentalnych składników żywnościowych, laboratorium mikrobiologiczne, laboratorium pomiarów tekstury, reologii i wytrzymałości materiału, laboratorium biotechnologii, laboratorium oceny sensorycznej.
Centrum Przetwarzania Biomasy i Odpadów na Energię będzie obejmować: linie technologiczne fizycznego przetwarzania biomasy, linie technologiczne mikrobiologicznego przetwarzania biomasy, laboratorium bioetanolu, laboratorium analiz wartości opałowej paliwa i produktów spalania, laboratorium konwersji energii, laboratorium spalania paliwa z biomasy i odpadów, sale dydaktyczne oraz pomieszczenia naukowe dla kadry.
Centrum Konferencyjno-Naukowe
Centrum stanowić będzie zaplecze konferencyjno-seminaryjne o powierzchni ok. 2 560 m² dla działalności naukowo-dydaktycznej Wydziału Biologiczno-Rolniczego i Biotechnologii.
Centrum Marketingu Produktów Spożywczych
Modernizacja budynku z przeznaczeniem na Centrum Marketingu Produktów Spożywczych. Budynek ten obejmuje sale dydaktyczne oraz pomieszczenia naukowe dla kadry.
Przełożenie sieci zewnętrznych
W wyniku wzrostu powierzchni użytkowej budynków zachodzi konieczność zaprojektowania i wykonania dodatkowych zmian sieci medialnych.
Cel i planowane rezultaty
Projekt poprzez wyposażenie laboratoriów w nowoczesny sprzęt umożliwi prowadzenie badań na najwyższym światowym poziomie. Na podstawie utworzonej bazy naukowo-badawczej zostaną opracowane nowoczesne technologie produkcji rolniczej, przetwarzania żywności oraz przetwarzania biomasy na energię. Uzyskaną wiedzą naukowcy dzielić się będą z przedsiębiorstwami z dominującego w regionie sektora rolno-spożywczego.
Powstanie nowoczesnej bazy naukowo-badawczej oraz dydaktycznej pozwoli na uruchomienie nowych kierunków studiów, atrakcyjnych dla potencjalnej kadry prowadzącej działalność w sektorze rolno-spożywczym, kluczowym dla gospodarki regionu. Prowadzone na Wydziale Biologiczno-Rolniczym badania naukowe pozwolą na opracowanie nowych technologii służących gospodarce krajowej i regionalnej. Utworzone centra będą inspirowały innowacyjną działalność gospodarczą, poprzez m.in. dzielenie się zdobytą wiedzą z zainteresowanymi przedsiębiorcami z regionu.
Prowadzone w laboratoriach badania przyczynią się do rozwiązania podstawowych problemów sektora rolno-spożywczego. Poprzez transfer wiedzy z przedsiębiorcami pozwoli to poprawić pozycję konkurencyjną firm z regionu. Misją powstałych centrów będzie dążenie do wzmocnienia konkurencyjności regionu w obszarach: produkcji, usług, edukacji i zarządzania dzięki wykorzystaniu potencjału naukowo-badawczego, transfer, promocję i wdrożenia nowych technologii oraz kojarzenie partnerów gospodarczych.
Głównymi celami centrów będzie:
- Inspirowanie współpracy między środowiskami naukowo-badawczymi i przemysłowymi,
- Wspieranie transferu technologii oraz wdrożeń w gospodarce regionu,
- Bezpłatne opracowywanie rozwiązań technologicznych dla małych, średnich i dużych firm,
- Organizowanie zespołów badawczych, prac badawczo-usługowych i eksperckich wykonywanych w specjalistycznych laboratoriach,
- Monitoring i ocena potencjału technologicznego i potrzeb przedsiębiorstw w zakresie innowacyjności,
- Bezpłatne usługi doradcze w zakresie usprawniania i poszerzania bazy technologicznej przedsiębiorstw,
- Organizowanie zjazdów, sympozjów, konferencji, targów, seminariów oraz szkoleń ,
- Stworzone centra obejmują następujące dziedziny priorytetowe:
- nowe technologie w rolnictwie i przemyśle rolno-spożywczym,
- jakość i konkurencyjność produktów,
- kształtowanie i ochrona środowiska w kontekście zrównoważonego rozwoju,
- odnawialne źródła energii,
- informatykę.
Kto skorzysta dzięki projektowi
Studenci, środowisko naukowe, przedsiębiorstwa z dominującego w regionie sektora rolno-spożywczego.
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.