Rozbudowa, modernizacja i wyposażenie zespołu laboratoriów edukacyjno-badawczych technologii, jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
Projekt, którego realizacja wyniosła ponad 28 mln euro, zakładał realizację pięciu różnych komponentów inwestycyjnych. Zadanie, nazywane Projektem BIO, dotyczyło wydziałów uniwersytetu w Olsztynie oraz Zakładu Doświadczalnego w Bałcynach koło Ostródy, których specyfika badań dotyczy szeroko rozumianych nauk przyrodniczych.
Projekt objął niemal 1/3 wydziałów UWM, czyli: Wydział Nauki o Żywności, Wydział Medycyny Weterynaryjnej, Wydział Biologii, Wydział Ochrony Środowiska i Rybactwa, Wydział Bioinżynierii Zwierząt.
Podczas realizacji projektu wszystkie budynki zostały rozbudowane bądź zmodernizowane, a jeden z nich – Centrum Akwakultury i Inżynierii Ekologicznej – został wybudowany i wyposażony od podstaw.
Cel i osiagnięte rezultaty
Bezpośrednim celem realizacji projektu było podniesienie jakości kształcenia oraz zwiększenie zakresu jakości badań prowadzonych w dziedzinie technologii, jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności na UWM. Realizacja inwestycji wzmocniła potencjał naukowo-badawczy uczelni. Dzięki realizacji uczelnia będzie mogła zaspokoić rosnące potrzeby rynku pracy na wyspecjalizowane kadry technologiczne, inżynieryjno-techniczne i menedżerskie głównie dla północno-wschodniego regionu Polski.
Dzięki rozbudowaniu bazy dydaktycznej zwiększyła się także liczba studentów o 2 492 osoby, a baza naukowo-dydaktyczna wzbogaciła się o niemal 20 tys. metrów powierzchni. Wszystkie budynki umiejętnie wpisują się w zieleń i architekturę kampusu uniwersyteckiego, co umacnia w tym względzie uczelnię (Parlament Studentów RP nagrodził nas dwukrotnie – Uczelnia Przyjazna Studentom). Wzrosły także umiejętności i kwalifikacje naukowców, poprawiła się jakość badań i nauczania z zakresu nauk przyrodniczych, wzrosła także liczba specjalistów w regionie, co wpływa także na wizerunek uczelni, bo przecież Olsztyn leży na Warmii i Mazurach, czyli w „Zielonych Płucach Polski”.
W zmodernizowanych budynkach powstały m.in. laboratoria, w których badana jest żywność, którą na co dzień znajdujemy w lodówce. Powstało m.in. laboratorium oceny jakości jaj, oceny mleka, oceny mięsa i produktów mięsnych, a więc wymiar prowadzonych badań jest niezwykle użyteczny. Nie bez znaczenia jest fakt, że przetargi na wykonanie poszczególnych zadań projektu były szansą dla firm regionu, co w konsekwencji zapewnia ich rozwój i ma też wpływ na spadek bezrobocia. Wszystkie te czynniki zintensyfikowały rozwój społeczny i gospodarczy w województwie warmińsko-mazurskim.
Kto skorzystał dzięki projektowi
Korzyści z projektu odnosi przede wszystkim beneficjent, czyli UWM. Dotyczy to przede wszystkim kadry naukowej, która pracuje w nowoczesnych laboratoriach oraz studentów, dla których zmodernizowana została baza naukowo-dydaktyczna. Zacieśniła się także współpraca między UWM a innymi uczelniami. Korzyści płyną także do gospodarki i przedsiębiorstw regionu poprzez zaspokojenie ich potrzeb w wykwalifikowaną kadrę i wprowadzanie w życie najnowszych wyników badań i analiz przeprowadzanych w nowych obiektach naukowo-dydaktycznych.
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.