Opracowanie innowacyjnego sposobu eliminacji konserwantów z procesu produkcji wyrobów garmażeryjnych formowanych z nadzieniem z jednoczesnym wydłużeniem ich przydatności do spożycia
Numer_referencyjny_programu_pomocowego: SA.41471(2015/X) Przeznaczenie_pomocy_publicznej: art. 25 rozporządzenia KE nr 651/2014 z dnia 17 czerwca 2014 r. uznające niektóre rodzaje pomocy za zgodne z rynkiem wewnętrznym w stosowaniu art. 107 i 108 Traktatu (Dz. Urz. UE L 187/1 z 26.06.2014). Przedmiotem Projektu jest opracowanie innowacyjnej technologii produkcji wyrobów garmażeryjnych formowanych z nadzieniem. Wdrożenie innowacji procesowej umożliwi wprowadzenie na rynek wyrobów odznaczających się bardzo długim okresem przydatności do spożycia (niespotykanym w skali rynku) przy jednoczesnym całkowitym wyeliminowaniu substancji konserwujących (innowacja produktowa). Bezpośrednie rezultaty wdrożenia opracowanej technologii, czyli nowe produkty w ofercie Spółki stanowić będą odpowiedź na rosnące zapotrzebowanie rynkowe na wysokiej jakości produkty spożywcze. Realizacja celu Projektu wymaga przeprowadzenia pogłębionych prac badawczych dotyczących przede wszystkim mikrobiologicznych właściwości produktu końcowego i jego składników. Opracowane zostaną nowe, przełomowe rozwiązania procesowe maksymalnie ograniczające namnażanie się w trakcie procesu produkcyjnego drobnoustrojów (bakterii, pleśni oraz grzybów), które są odpowiedzialne ze psucie się produktów spożywczych. Wysiłek badawczy poświęcony zostanie także stworzeniu nowej wiedzy z zakresu technologii produkcji, która zostanie zweryfikowana poprzez przeprowadzenie produkcji testowej na pilotażowej linii technologicznej. Jej skonstruowanie jest niezbędne do potwierdzenia osiągniecia celów Projektu – uzyskania zakładanych parametrów nowego produktu. Planowany rezultat zostanie uzyskany na drodze przeprowadzonych badań przemysłowych i prac rozwojowych podzielonych na trzy etapy. Projekt zostanie zrealizowany we współpracy z jednostką naukową – Wydziałem Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie (kluczowy podwykonawca wybrany zgodnie z zasadą konkurencyjności), a jego rezultaty zostaną wdroż
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.