Skip to main content Contact
UE logo
The title of the project

Opracowania receptury i założeń technologicznych produkcji makaronów bezglutenowych z surowców naturalnych wzbogacanych o związki bioaktywne.

Name of the beneficiary
"ARC-POL BABIŃSKI" S.K.
Project value
6 042 023,31 zł
Co-financing from the EU
4 189 949,84 zł
Voivodeship
małopolskie
County
oświęcimski
program
Program Operacyjny Inteligentny Rozwój
action
1.1. Projekty B+R przedsiębiorstw
fund
Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego
perspective
2014 - 2020

Numer_referencyjny_programu_pomocowego: SA.41471(2015/X) Przeznaczenie_pomocy_publicznej: art. 25 rozporządzenia KE nr 651/2014 z dnia 17 czerwca 2014 r. uznające niektóre rodzaje pomocy za zgodne z rynkiem wewnętrznym w stosowaniu art. 107 i 108 Traktatu (Dz. Urz. UE L 187/1 z 26.06.2014). Celem projektu jest pozyskanie kompleksowej wiedzy o właściwościach surowców naturalnych, zawierających związki bioaktywne z przeznaczeniem wykorzystania ich w produkcji makaronów bezglutenowych. Zgodnie z danymi Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej na celiakie choruje ok 1% całości populacji, a aż 6% populacji posiada nieceliakalną nadwrażliwość i alergie na gluten. Mimo znacznego postępu naukowego dotyczącego celiakii, do chwili obecnej jedyną formą leczenia jest ścisła dieta bezglutenowa stosowana przez całe życie, a przy nadwrażliwości i alergii na gluten, czasowa dieta bezglutenowa. Koszt bezglutenowej racji pokarmowej przy założeniu wyłącznie zamiany tradycyjnych produktów zbożowych wzrasta o prawie 30%, przy jednoczesnym obniżeniu wartości odżywczych. Przy podobnej ilości energii oraz węglowodanów ogółem, bezglutenowe zamienniki produktów zbożowych wnoszą do racji pokarmowej mniejszą wartość odżywczą w odniesieniu do białka, żelaza, cynku, magnezu, tiaminy oraz błonnika pokarmowego (Analiza wartości odżywczej i kosztów diety bezglutenowej w porównaniu do standardowej racji pokarmowej; J.Myszkowska-Ryciak1, A.Harton,, D. Gajewska : Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2015, Tom 21, Nr 3, 312–316). Według Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią w Polsce dostępnych jest ok. 2000 produktów oznaczonych jako bezglutenowe (www.celiakia.pl). Pomimo tak dobrej dostępności wciąż istnieją problemy związane ze zbilansowaniem takiej diety. Makaron pod względem znaczenia żywieniowego zajmuje wysokie miejsce w grupie produktów spożywczych, dlatego ważne jest, aby osoby stosujące dietę bezglutenową zachowały dotychczasowe nawyki żywieniowe.

Your project description

To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.

Add photos project photos
Add a movie or presentation project films
Description of the project
Opis projektu

I declare that I have read the Regulations of the Online Website of the EU Mapa Dotacji and accept its provisions.

I agree to the processing of my personal data, entered in the contact form, in order to reply to the message. According to art. 13 para. 1 and 2 of the Regulation of the European Parliament and of the Council (EU) 2016/679 of 27 April 2016 on the protection of individuals with regard to the processing of personal data and on the free movement of such data and repealing Directive 95/46 / EC (Journal of Laws EU L 119, 04/05/2016, page 1) (RODO), I inform that:
1.administrator of personal data processed in the Ministry of Development Funds and Regional Policy, based at: ul. Wspólna 2/4 00-926 Warsaw, is the Minister of Development Funds and Regional Policy;
2. personal data will be processed in order to reply to a message, based on the provisions of art. 6 par. 1 lit. a) RODO;
3. personal data may be made available to other authorities entitled under the relevant provisions to obtain data;
4. in connection with the processing of personal data have the right to: – request access to their personal data, rectify or limit processing, – raise objections to the processing of personal data, – withdraw consent to processing at any time, – submit a complaint to the supervisory body – the President of the Office Personal Data Protection;
5. personal data is not subject to automated processing in order to make decisions, including profiling;
6. contact details to the Data Protection Officer in the Ministry of Development Funds and Regional Policy: Data Protection Supervisor, Ministry of Development Funds and Regional Policy, address: ul. Wspólna 2/4 00-926 Warsaw, e-mail address: IOD@miir.gov.pl