Opracowanie i wdrożenie kompleksowej technologii otrzymywania prozdrowotnych i funkcjonalnych wyrobów makaronowych, ze szczególnym uwzględnieniem wykorzystania części składowych ziaren zbóż.
Przedmiotem projektu jest przeprowadzenie kompleksowych badań przemysłowych oraz prac rozwojowych nad opracowaniem prozdrowotnych i funkcjonalnych makaronów. Pozytywny wynik przeprowadzonych prac B+R pozwoli na wdrożenie wyników tych prac poprzez uruchomienie produkcji innowacyjnych wyrobów makaronowych w zakładzie Wnioskodawcy. Potrzeba realizacji projektu wynika ze zmieniających się trendów w kierunkach żywieniowych i preferencjach konsumentów oraz z faktu, że produkty zbożowe są podstawowym asortymentem sprzedawanym zarówno na rynku produktów spożywczych, jak i przez samego Wnioskodawcę – wiodącego, polskiego producenta wyrobów mącznych. Prace B+R prowadzone będą w oparciu o stosowane w przemyśle browarniczym procesy słodowania zbóż, stanowiące punkt wyjścia do rozwoju produktów w ramach projektu. Całość prac wspomagane będzie wiedzą z zakresu biotechnologii i inżynierii procesowej. Celem głównym i gospodarczym projektu są rozwój oraz zwiększenie konkurencyjności polskiego producenta wyrobów mącznych na rynku krajowych i światowych producentów wyrobów makaronowych poprzez wdrożenie opracowanych rozwiązań na rynek. Numer_referencyjny_programu_pomocowego: SA.41471(2015/X) Przeznaczenie_pomocy_publicznej: art. 25 rozporządzenia KE nr 651/2014 z dnia 17 czerwca 2014 r. uznające niektóre rodzaje pomocy za zgodne z rynkiem wewnętrznym w stosowaniu art. 107 i 108 Traktatu (Dz. Urz. UE L 187/1 z 26.06.2014).
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.