Zwiększenie konkurencyjności Wnioskodawcy dzięki zakupieniu wyników badań naukowych prowadzących do opracowania nowej receptury i sposobu produkcji linii produktów z nasionami chia poddanych utrwalaniu metodą pasteryzacji.
Numer_referencyjny_programu_pomocowego: SA.42799(2015/X), pomoc_de_minimis: §42 rozporządzenia Ministra Infrastruktury i Rozwoju z dnia 10 lipca 2015 r. w sprawie udzielania przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości pomocy finansowej w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014–2020. Przedmiotem projektu jest zakup wyników przeprowadzonych prac badawczych polegających na opracowaniu nowej receptury oraz sposobu produkcji nowych produktów owocowych z nasionami chia poddanych utrwalaniu metodą pasteryzacji. Badania będą skoncentrowane na opracowaniu receptur opartych na składnikach pochodzenia naturalnego oraz opracowaniu sposobów produkcji opartych na naturalnych mechanizmach zachowania nasion chia w różnych mikrobiologicznie środowiskach co da Wnioskodawcy znaczną przewagę rynkową. Zakres projektu polega na zakupieniu badań przeprowadzanych w ramach 4 zadań badawczych: 1. Opracowanie koncepcji linii przetworów owocowych z chia 2. Opracowanie metody przygotowania nasion chia i doboru surowców do otrzymania stabilnego produktu finalnego 3. Opracowanie procesu technologicznego przygotowania pasteryzowanych przetworów owocowych oraz deserów w warunkach laboratoryjnych 4. Sprawdzenie technologii w warunkach rzeczywistych oraz kompilacja wyników badań wszystkich zadań w formie dokumentacji technologicznej Rezultatem będzie kompilacja danych technicznych będących wynikiem powyższych zadań. Rezultat przyjmie postać kompletnej dokumentacji technicznej dotyczącej nowej receptury oraz sposobu produkcji nowych produktów owocowych z nasionami chia poddanych utrwalaniu metodą pasteryzacji. Rezultat poprzez swoją postać i zakres informacji będzie gotowy do wdrożenia w firmie Wnioskodawcy. Innowacyjność produktowa występująca w projekcie na poziomie kraju oznacza występowanie następujących cech w ostatecznym produkcie: 1. Ustabilizowanie równomiernego rozmieszczenia nasion chia w ostatecznym produkcie mimo zastosowania procesu pasteryzacji i środowis
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.