Nowe wyroby cukiernicze z wykorzystaniem krajowych surowców roślinnych
Numer_referencyjny_programu_pomocowego: SA.42799(2015/X), pomoc_de_minimis: §42 rozporządzenia Ministra Infrastruktury i Rozwoju z dnia 10 lipca 2015 r. w sprawie udzielania przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości pomocy finansowej w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014–2020.Opracowanie nowych wyrobów cukierniczych typu kremy i masy mleczno-cukrowe o obniżonej zawartości sacharozy, laktozy i tłuszczu zwierzęcego (mlecznego), zawierających białko bogate w aminokwasy egzogenne, błonnik pokarmowy oraz oligosacharydy. Projekt obejmuje biotechnologiczną obróbkę skrobi rodzimych surowców – nasion roślin strączkowych, niemodyfikowanych genetycznie, akceptowanych przez wegetarian i wegan. Zakres projektu: – biotechnologiczne próby i analizy z użyciem nasion rożnych roślin strączkowych, w celu wybrania odpowiedniego surowca – neutralizacja galaktozydów (powodują niekorzystne efekty gastryczne) – amylolityczna obróbka wybranych nasion oraz homogenizacja lub rozdział na frakcje (płynną cukrowo-białkową i stałą białkowo-błonnikową) – wykonanie prób technologicznych otrzymywania projektowanych mas cukierniczych: polew, past, mlecznych pomadek – badania otrzymanych wyrobów, w tym ocena sensoryczna z włączeniem końcowych użytkowników (konsumentów) w proces tworzenia nowych wyrobów – wykonanie serii próbnej wyrobów – badania wartości odżywczej i bezpieczeństwa żywności – dokumentacja technologiczna. Planowane rezultaty: – opracowanie wyrobów cukierniczych nowej jakości: polewy, pasty, mleczne pomadki, ekstrakt cukrowo-białkowy, preparat białkowo-błonnikowy – wyniki badań wartości odżywczej – seria próbna wyrobów – dokumentacja technologiczna dla produkcji 5 wyrobów. Przedmiot projektu jest innowacją produktową na poziomie co najmniej polskiego rynku, tj.: – preparowanie skrobi nasion strączkowych za pomocą metod biotechnologicznych, modyfikując ich skład odżywczy i zmieniając wzajemny stosunek białka, cukrów i błonnika – opracowanie wyr
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.