Opracowanie innowacyjnej technologii produkcji makaronów instant dla Wytwórni Makaronu Domowego POL-MAK S.A.
Numer_referencyjny_programu_pomocowego: SA.42799(2015/X), pomoc_de_minimis: §42 rozporządzenia Ministra Infrastruktury i Rozwoju z dnia 10 lipca 2015 r. w sprawie udzielania przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości pomocy finansowej w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014–2020Projekt dotyczy zakupu usługi polegającej na opracowaniu przez jednostkę naukową innowacyjnej technologii produkcji (innowacja procesowa) makaronu instant opartej o metodę parowania, jednocześnie wykluczającą proces smażenia i wysokotemperaturowej ekstruzji, co zagwarantuje lepsze parametry jakościowe finalnego produktu. Nowa technologia da gwarancję uzyskania makaronu instant (innowacja produktowa) o wysokiej wartości żywieniowej i optymalnej jakości kulinarnej. Obecne badania naukowe wskazują, że proces parowania makaronów wpływa korzystnie na zawartość błonnika pokarmowego. Ponadto makaron produkowany będzie z semoliny – surowca cechującego się dużą zawartością białka (min. 12 %) i glutenu (min. 30%), co pozwoli uzyskać produkt o odpowiednio wysokiej jakości kulinarnej, zachowujący kształt, odpowiednią jędrność i sprężystość po uwodnieniu. Uzyskana za pośrednictwem przeprowadzonych badań technologia produkcji, stanowiąca innowacyjny know-how umożliwi określenie skali inwestycji związanych z finalnym wdrożeniem wyników badań do produkcji wieloseryjnej. Skutkiem wdrożenia innowacyjnej technologii produkcji będzie wdrożenie kolejnej innowacji w przedsiębiorstwie jaką będzie produkt finalny – makaron instant. Zakres projektu: 1. Opracowanie technologii produkcji makaronów instant metodą niskotemperaturowego tłoczenia i parowania 2. Opracowanie założeń technologicznych i procesu produkcji makaronów instant z wykorzystaniem obecnie posiadanych linii produkcyjnych w celu uruchomienia produkcji pilotażowej makaronów instant 3. Badanie technologii produkcji makaronów instant w skali półprzemysłowej 4. Analiza i walidacja parametrów technologii produkcji makaronów ins
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.