Opracowanie technologii produkcji funkcjonalnych wyrobów ciastkarskich o podwyższonej wartości odżywczej.
Numer_referencyjny_programu_pomocowego: SA.42799(2015/X), pomoc_de_minimis: §42 rozporządzenia Ministra Infrastruktury i Rozwoju z dnia 10 lipca 2015 r. w sprawie udzielania przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości pomocy finansowej w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014–2020.Przedmiotem projektu jest opracowanie innowacyjnych wyrobów (wraz z technologią ich produkcji) – funkcjonalnych wyrobów ciastkarskich, które spełniałyby wymagania rynku stawiane wyrobom o podwyższonej wartości odżywczej oraz dla osób o szczególnych potrzebach żywieniowych. Projekt będzie obejmował opracowanie wyrobów biszkoptowo-tłuszczowych z naturalnymi nadzieniami – kremami o wysokiej wartości odżywczej, w tym wyrobów mrożonych, obejmujące receptury produkcji tych wyrobów wraz z procesem ich produkcji, w tym wskazaniem założeń dla linii produkcyjnej niezbędnej w procesie komercjalizacji wyników B+R. Realizacja projektu zmierzać będzie do dwóch kluczowych rezultatów, odpowiadających wyodrębnionym zadaniom: 1. Opracowanie technologii produkcji (obejmującej recepturę oraz proces produkcji) funkcjonalnych wyrobów ciastkarskich w postaci ciast biszkoptowo-tłuszczowych bez i z nadzieniami stabilnymi w temperaturach chłodniczych i zamrażalniczych, przeznaczonych głównie dla osób aktywnych fizycznie; 2: Opracowanie technologii produkcji (obejmującej recepturę oraz proces produkcji) funkcjonalnych wyrobów ciastkarskich w postaci ciast biszkoptowo-tłuszczowych bez i z nadzieniami stabilnymi w temperaturach chłodniczych i zamrażalniczych, przeznaczonych dla dzieci i młodzieży oraz diabetyków i osób pragnących zachować prawidłową masę ciała. Innowacja produktowa będąca rezultatem projektu opierać się będzie na uzyskaniu zasadniczej cechy/funkcjonalności produktów w postaci połączenia wysokich walorów sensorycznych, właściwych dla wyrobów cukierniczych cechujących się niekorzystnym z punktu widzenia żywieniowego składem z podwyższoną wartością odżywczą oraz właściwościami proz
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.