Opracowanie funkcjonalnych biokomponentów służących do przedłużania trwałości produktów spożywczych
W ramach projektu firma Biolive Innovation opracuje recepturę naturalnego składnika przedłużającego trwałość żywności. Substancja ta będzie mogła docelowo zastąpić popularne barwniki, emulgatory oraz konserwanty, które są wykorzystywane w żywności celem przedłużenia ich przydatności do spożycia. Ten niezwykły biokomponent wykonany na bazie hydrolizatów białkowych nie będzie negatywnie wpływał na organizm człowieka, a w dodatku sprawi, że żywność zawierająca ten składnik będzie posiadać znamiona żywności funkcjonalnej (prozdrowotnej). Potrzeba prac nad powyższym biokomponentem zrodziła się w odpowiedzi na zauważany przez Wnioskodawcę rosnący z roku na rok popyt na żywność prozdrowotną. Wynika on z coraz większej świadomości społeczeństwa w dziedzinie zdrowotno-żywieniowej, prewencji przed chorobami cywilizacyjnymi np. cukrzyca, otyłość oraz promocji prozdrowotnego trybu życia.
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.