Opracowanie nowych receptur i technologii obejmujących proces warzenia piw w przedsiębiorstwie Browar Pilsweizer S.A.
Browar Pilsweizer S.A. prowadzi działalność na wysoce konkurencyjnym rynku produkcji piwa, które warzone jest według tradycyjnych receptur. Spółka zamierza zainwestować w niniejszy projekt którego, celem będzie opracowanie nowych receptur i technologii obejmujących proces warzenia: piwa o obniżonej zawartości cukrów i kalorii, piwa obniżającego ciśnienie, piwa zmniejszającego tzw. efekt „kaca”, piw owocowych z analizą komponentów smakowo-zapachowych. Ponadto zamierza przeprowadzić badania jakości wytworzonych piw poprzez oznaczenie zawartości alkoholu, oznaczenie kwasowości, badania obecności mikrozanieczyszczeń organicznych, oznaczenie poziomów kaloryczności oraz cukrów, oznaczenie poziomów składników mineralnych jak i przeprowadzić badania sensoryczne. Dzięki realizacji projektu Spółka posiadać będzie nowe gatunki i rodzaje piw, które nie są oferowane przez konkurencyjne browary. Ponadto będą one podstawą portfolio produktowego i zapewnią rozpoznawalność marce Browar Pilsweizer S.A, oraz przyczynią się do większej konkurencyjności spółki wśród dużych firm piwowarskich. Prace będą zlecone jednostce badawczo-rozwojowej Uniwersytetowi Rolniczemu im. Hugona Kołłątaja w Krakowie na Wydziale Technologii Żywności w Katedrze Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Technicznej, który zajmie się opracowaniem nowych produktów oraz technologii warzelniczych. Cały projekt badawczy jednostka oszacowywała na kwotę 80 734,50 zł netto.
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.