Wprowadzenie do produkcji nowych, innowacyjnych produktów opartych na cieście bezglutenowym o wysokich właściwościach reologicznych
Projekt dotyczy inwestycji w rzeczowe aktywa trwałe i obejmuje zakup nowych urządzeń niezbędnych do produkcji nowych produktów opartych na cieście bezglutenowym o wysokich właściwościach reologicznych (pieróg i naleśnik). Obecnie Wnioskodawca nie dysponuje urządzeniami, które mógłby wykorzystać do tego celu. Realizacja projektu wiązać się będzie z dywersyfikacją dotychczasowej produkcji zakładu, poprzez wprowadzenie na rynek nowych, innowacyjnych dotychczas niewytwarzanych przez Wnioskodawcę produktów. Planowana do uruchomienia produkcja odbywać się będzie wg. opracowanej przez Wnioskodawcę unikalnej technologii (receptury) gwarantującej uzyskanie produktów o wysokich właściwościach reologicznych ciasta bezglutenowego. Opracowana technologia produkcji wyrobów na bazie ciasta bezglutenowego umożliwia uzyskanie ciasta o właściwościach funkcjonalnego zachowania się zbliżonych do ciasta tradycyjnego. Stanowi to krok milowy w produkcji wyrobów bezglutenowych (których dotychczasowa produkcja wiązała się ze znacznymi ograniczeniami ze względu na ograniczone właściwości ciasta), umożliwiający ich większą dostępność. Dzięki swoich właściwościom, w szczególności tym prozdrowotnym nowy produkt skierowany zostanie przede wszystkim do zindywidualizowanej i skonkretyzowanej grupy odbiorców (uczniów, pacjentów, ludzi chorujących na celiakię lub nietolerujących glutenu) i będzie odpowiedzią na zdiagnozowane przez Wnioskodawcę istniejące na rynku zapotrzebowanie na takie produkty. Projekt zrealizowany zostanie na terenie województwa podkarpackiego, w miejscowości Manasterz.
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.