Doświadczenie i umiejętności zawodowe sukcesem na rynku pracy
Projekt realizowany od września 2016 r. do końca sierpnia 2018 r. w Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego w Kielcach, skierowany był do 240 uczennic i uczniów z kierunku technik hotelarstwa. Projekt zakładał zdobycie przez młodych ludzi wiedzy oraz umiejętności praktycznych, cenionych przez pracodawców z tej branży oraz z branż pokrewnych. Uczniowie uczestniczyli m. in. w zajęciach dodatkowych z matematyki i zawodowych języków obcych, ponadto w licznych w szkoleniach i kursach, podnoszących ich kwalifikacje na stanowiskach związanych z gastronomią, takich jak barman, kelner i barista. Młodzi ludzie brali także udział w kursie pn. „Świętokrzyskie dziedzictwo kulinarne”, uczyli się również profesjonalnej obsługi urządzeń biurowych, obsługi małej firmy oraz praktycznych zasad prowadzenia sprzedaży i magazynowania. Uzupełnieniem szkoleń i zajęć dodatkowych były staże uczniowskie w hotelach, restauracjach oraz biurach podróży, zrzeszonych w świętokrzyskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej. Młodzież nabywała w ich trakcie cenne doświadczenia zawodowe i poszerzała kompetencje w dziedzinach kluczowych dla branży hotelarskiej, turystycznej i ekonomicznej. Elementem projektu były także szkolenia, podnoszące kwalifikacje 10 nauczycieli przedmiotów zawodowych związanych z branżą hotelarską. Szkoła wzbogaciła się zaś o nowoczesną pracownię gastronomiczną dla zawodu technik hotelarstwa, a także o pracownie turystyczną oraz pracownię przedsiębiorczości.
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.