Zabezpieczenie przed dewastacją, renowacja i zagospodarowanie zamku w Zatorze pod funkcję gastronomiczną z mini-browarem oraz wystawę muzealną o historii zamku książęcego i jego mieszkańców.
Przedmiotem niniejszego projektu będzie rewitalizacja zabytkowego Zespołu zamkowo parkowego dalej: ZZP położonego w centrum Zatora, przy placu Kościuszki 1, wpisanego do rejestru zabytków woj. mało. pod numerami: 371 z 17 maja 1947 r., A397 z 2 grudnia 1972 r. i A30078 z 20 kwietnia 1978. Zakłada się przeprowadzenia szeregu prac budowlanych i renowacyjnych, oraz zakup niezbędnego wyposażenia wyposażenie nie będzie tutaj dotyczyło odtwarzania zabytkowych eksponatów itp., ale będzie służyło rozwinięciu w Zamku funkcji komercyjnych. Realizację projektu zaplanowano na okres od 01.2017 r. do 12.2019 r.Najważniejszą częścią projektu będą prace budowlane, wymagające pozwolenia na budowę. Generalnie można je podzielić na cztery grupy: pierwszą stanowią roboty budowlane z podziałem na prace związane z piwnicą, parterem, piętrem I, II, i poddaszem, oraz dachem i elewacją. Druga grupa dotyczy robót typowo instalacyjnych, z podziałem na wentylację mechaniczną, instalacje CO, wod kan, instalację gazową, elektryczną i niskoprądową. Dwa pozostałe grupy mają znacznie mniejszy charakter, jednakże nie wpisują się one w 2 powyższe kategorię. Dotyczy to montaży wind w obiekcie osobowej, dwóch kuchennych i jednego podnośnika dla osób niepełnosprawnych, oraz wykonanie drogi pożarowej. W celu zapewnienia obiektowi funkcji komercyjnych i użytkowych przewidziano zakup niezbędnego wyposażenia, którego główny koszt stanowi wyposażenie mini browaru z warzelnią o objętości 55 HLWAR. Jego zakup jest ważną częścią popularyzacji Zamku w Zatorze, ale równocześnie jest nawiązaniem do wielowiekowej tradycji browarniczej na tym obszarze.Ponadto w projekcie zaplanowano zakup wyposażenia gastronomicznego kuchni na potrzeby stałej działalności restauracyjnej jak i organizację wydarzeń i eventów. Pozwoli to na oferowanie w obiekcie potraw nawiązujących do historii regionu, ale co równie istotne także do tradycji gastronomicznych historycznych właścicieli niniejszego obiektu. Uzupełnieniem wyposażenia będ
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.