Opracowanie składu oraz technologii produkcji przekąski sypkiej
Numer_referencyjny_programu_pomocowego: SA.42799(2015/X), pomoc_de_minimis: §42 rozporządzenia Ministra Infrastruktury i Rozwoju z dnia 10 lipca 2015 r. w sprawie udzielania przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości pomocy finansowej w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014–2020 Przedmiotem projektu są prace badawcze prowadzące do opracowania składu jakościowego i ilościowego oraz opracowania technologii produkcji prozdrowotnych produktów spożywczych, zawierających jako podstawę płatki zbożowe oraz w przypadku produktu nr 1 tzw. mleczka roślinne w proszku, które do tej pory nie wykorzystywano w tego typu produktach (np. mleczko kokosowe, mleczko migdałowe lub inne), a w przypadku produktu nr 2 – białko roślinne w proszku. Zakres i planowane rezultaty projektu: w ramach prowadzonych prac badawczych zostaną opracowane 2 nowe produkty spożywcze. Dla każdego z nich zostaną opracowane po dwie odmiany: każda z dodatkiem witamin i/lub związków mineralnych, pozwalających zaliczyć min. 2 w/w produkty do segmentu żywności wzbogacanej, suplementów diety lub środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Dla wszystkich produktów zostanie opracowana technologia ich produkcji. Innowacja produktowa (min. w skali kraju): w składzie zostaną wykorzystane dotychczas nie występujące w tego rodzaju produktach tzw. mleczka roślinne w proszku (dla prod nr 1) albo białka roślinne w proszku (dla prod. nr 2) Innowacja procesowa (na poziomie zakładu): dla nowo powstałych produktów zostanie opracowana technologia produkcji uwzględniająca wymagania produktu oraz możliwości przystosowania linii. Produkty będą prozdrowotne, nie będą zawierać swoim składzie: sztucznych substancji słodzących, ponadto substancji słodzących, takich jak cukier i/lub syrop glukozowo – fruktozowy, niekorzystnych z punktu widzenia zdrowego odżywiania, sztucznych barwników i sztucznych aromatów oraz substancji konserwujących.
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.