Prace badawczo-rozwojowe nad multisensorem do badania produktów spożywczych
Przedmiotem projektu jest realizacja badań przemysłowych i prac rozwojowych zmierzających do opracowania multisensora wykrywającego laktozę i metale ciężkie (rtęć, ołów i kadm) w produktach spożywczych. Opracowanie multisensora charakteryzującego się wysoką czułością, niskim kosztem i małymi rozmiarami wymaga wykorzystania zaawansowanych technologii połączonych ze specjalistyczną wiedzą z zakresu chemii, biologii i materiałoznawstwa. Opracowany multisensor będzie nowością na rynku sensorów do monitoringu jakości żywności. Bezpośrednimi odbiorcami multisensora będą osoby świadomie podejmujące wybory o spożywaniu żywności tj. kobiety i mężczyźni w wieku 20-40 lat, w tym aktywni sportowo oraz prowadzący zdrowy tryb życia, rodzice z dziećmi i osoby z nietolerancją laktozy. Aby osiągnąć zamierzony cel Wnioskodawca zaplanował realizację trzech zadań badawczych: 1. Badania żywności w kierunku zawartości laktozy i metali ciężkich (badania przemysłowe). 2. Opracowanie pre-prototypu multisensora (badania przemysłowe). 3. Wytworzenie prototypu multisensora i opracowanie technologii jego produkcji (prace rozwojowe). W ramach projektu zostanie nawiązana współpraca z jednostką naukową – Uniwersytetem Warszawskim, która będzie odpowiedzialna za opracowanie szkieletu nanocząsteczkowego dla enzymów, które będą wykrywały laktozę w produktach spożywczych.
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.