Poprawa efektywności energetycznej Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Bidzinach
Celem głównym projektu jest realizacja działań służących ochronie środowiska poprzez ograniczenie emisji zanieczyszczeń powietrza i gazów cieplarnianych poprzez zastosowanie przyjaznych i energooszczędnych rozwiązań technicznych i technologicznych w zakresie głębokiej termomodernizacji wraz z wymianą oświetlenia, inst. chłodu i ogrzewania w 3 budynkach Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Bidzinach o łącznej pow. użytk. 1645,05m2. W ramach projektu powstanie 1 jednostka wytwarzania energii elektr. z OZE (panele fotowoltaiczne PV o dodatkowej mocy ok.0,03MWe). W roku zakończenia inwestycji szacowany roczny spadek emisji gazów cieplarnianych wyniesie 423,25MgCO2/rok. Rezultatem projektu będzie redukcja energii końcowej o 3283,04GJ/rok i cieplnej o 2954,32GJ/rok. Ilość zaoszczędzonej energii elektrycznej wyniesie 55,74MWh/rok oraz zostanie wyprodukowana z nowej instalacji PV energia elektr. na poz. 35,56MWhe/rok. Powyższe działania zostały ujęte i są zgodne z celem szczegółowym Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Świętokrzyskiego na lata 2014-2020 (RPO WŚ) w ramach Osi Priorytetowej 3. Efektywna i zielona energia, Działanie 3.2 Efektywność energetyczna i odnawialne źródła energii w przedsiębiorstwach, z celem szczegółowym „Zwiększona efektywności energetyczna przedsiębiorstw prowadzących działalność w województwie świętokrzyskim”. Projekt nie przewiduje utworzenia nowych miejsc pracy EPC. Realizacja projektu zapewni wsparcie/dotację ze środków EFRR dla 1 przedsiębiorstwa w planowanej wysokości 919760,87zł i ze środków własnych(prywatnych) w wysokości 1176518,91zł.
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.