Zakup usług badawczo-rozwojowych na potrzeby wprowadzenia innowacyjnej technologii produkcji pierników.
Przedmiotem niniejszego projektu wskazywanego do dofinansowania będzie zakup usługi w zakresie badań przemysłowych lub eksperymentalnych prac rozwojowych polegającej na opracowaniu innowacyjnej technologii produkcji pierników, zwiększającą ich stabilność mikrobiologiczną i wydłużającą przydatność do spożycia. Realizacja usługi badawczo-rozwojowej będzie podzielona na 4 zadania na które złożą się: 1. Określenie potencjalnych punktów krytycznych na linii technologicznej do produkcji pierników, wpływających na stabilność mikrobiologiczną produktu. 2. Opracowanie modyfikacji składu pierników i polewy czekoladowej poprzez wykorzystanie naturalnych surowców roślinnych, zawierających komponenty antymikrobiologiczne, a także określenie wpływu dodatków na wybrane parametry składu chemicznego oraz cechy sensoryczne produktu. 3. Modyfikacja technologii pakowania pierników poprzez zastosowanie pakowania w kontrolowanej atmosferze z dodatkiem składników o działaniu przeciwmikrobiologicznym, a także określenie wpływu modyfikacji na wybrane parametry składu chemicznego oraz cechy sensoryczne produktu. 4. Przygotowanie założeń techniczno-technologicznych dla procesu produkcji pierników opartych o składniki naturalne w skali przemysłowej, wraz z opisem przebiegu procesów produkcyjnych. Wskazane powyżej zadania będą się składały na wykonanie jednej usług badawczo-rozwojowej polegającej na opracowaniu technologii wytwarzania innowacyjnych produktów jakim są pierniki. Dzięki realizacji projektu zostanie wdrożona w firmie innowacja procesowa.
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.