Przejdź do treści Kontakt Regulamin
UE logo
prev slide next slide
imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage
tytuł projektu

Modernizacja bazy dydaktycznej kształcenia zawodowego Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. K. Kluka w Rudce

kategoria
nazwa beneficjenta
MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
wartość projektu
1 395 107,29 zł
dofinansowanie z UE
1 167 231,05 zł
Województwo
podlaskie
Powiat
bielski (podlaskie)
program
Regionalny Program Operacyjny Województwa Podlaskiego na lata 2014-2020
działanie
8.2. Uzupełnienie deficytów w zakresie infrastruktury edukacyjnej i szkoleniowej
fundusz
Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego
perspektywa
2014 - 2020

Podlaskie „bądki” i wędzona kiełbasa to niejedyne smakołyki wykonywane przez uczniów Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Krzysztofa Kluka w Rudce. Receptury i tajniki przygotowania tradycyjnych potraw zdobywają na warsztatach prowadzonych w „Gacówce”, budynku zmodernizowanym i wyposażonym dzięki funduszom europejskim.

Zajęcia ,,Manufaktura jadła tradycyjnego” i  „Akademia smaków” prowadzone są pod czujnym okiem Mirosławy Barwińskiej oraz Katarzyny Panas-Tenderenda, nauczycielek gastronomii. Warsztaty pozwalają dostrzec, jakie pyszności można przygotować z surowców pozyskanych z własnych gospodarstw rolnych.

– Myślę, że ważne jest, że z tego miejsca korzystają uczniowie z różnych kierunków kształcenia, również technikum rolniczego. Mogą zobaczyć na warsztatach, co można zrobić z produktów, które mają w domu. Ich to po prostu bardzo ciekawi. I tak np. w przypadku serów, wystarczy kilka produktów, aby taki swój własny ser przygotować – mówiła Katarzyna Panas-Tenderenda, nauczycielka gastronomii, prowadząca zajęcia.

Na warsztaty do „Gacówki”, budynku nazwanego tak po poprzednim jego mieszkańcu, czyli ogrodniku Gacku, przychodzą nie tylko uczniowie z pobliskiej szkoły, ale również lokalna społeczność.

– Przychodzą do nas bardzo chętnie rodzice uczniów, chcą również poznać receptury wytwarzanych produktów. W planach mamy także organizację warsztatów dla klas ze szkół podstawowych – wymieniała Mirosława Barwińska, nauczycielka gastronomii z prawie 40-letnim stażem.

„Gacówka” ma także wielu stałych bywalców, wśród nich – Mateusza i Dominikę. Uczniowie korzystają z profesjonalnie wyposażonego obiektu od ponad dwóch lat.

– Jeśli mam okazję, to bardzo chętnie przychodzę na  takie zajęcia. Jest to dla mnie źródło dodatkowej wiedzy, korzystam z takich zajęć już prawie trzy lata – powiedziała Dominka, szefowa koła gastronomicznego w pobliskiej szkole.

Wędzarnia i ceglany piec

Młodzi przyszli kucharze poznają tajniki przygotowywania tradycyjnie wędzonej kiełbasy. Umożliwia im to specjalna wewnętrzna wędzarnia zamontowania w budynku. Wytwarzają również sami sery – w roku ubiegłym „Gacówkę” odwiedził profesjonalny serowar, który prowadził warsztaty w tym zakresie. Przygotowują też m.in. drożdżowe bułki zwane podlaskimi „bądkami”.

– Podlasianie nazywają takie bułki „bądki”. Te są z marmoladą, z rodzynkami, ze skórką pomarańczową i będą jeszcze lukrowane – tłumaczyła Mirosława Barwińska.

W budynku mieści się duży ceglany piec, który jest niezbędny do tradycyjnych wypieków. Uczniowie poprzez własne kubki smakowe przekonują się o dużej różnicy w smaku wypieków przygotowanych w piecu ceglanym w porównaniu do tych z piekarnika elektrycznego.

Uczestnicy warsztatów robią też swoje przetwory. Jak wyjaśniła Katarzyna Panas-Tenderenda: – Pani Mirka zajmuje się potrawami regionalnymi, czyli kultywowaniu naszej podlaskiej kuchni, a ja z kolei przetwórstwem spożywczym. Czyli robimy przetwory z młodzieżą. Jeżeli jest sezon np. na jabłka, to młodzież przynosi z domu jabłka, pasteryzujemy i dzieci gotowe przetwory zabierają do domu.

Musimy kultywować tę tradycję

Elżbieta Owerczuk, dyrektor szkoły, podkreślała jak ważne są tego typu, prowadzone przez szkołę, przedsięwzięcia, szczególnie nawiązujące do lokalnych tradycji kulinarnych.

– Stawiamy na kuchnię regionalną, dlatego skupiamy się na przetwarzaniu surowców czy artykułów spożywczych metodami tradycyjnymi. Musimy kultywować tę tradycję, zwłaszcza przepisy kulinarne – podkreślała Elżbieta Owerczuk, dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Krzysztofa Kluka w Rudce.

Budowa budynku wraz z wyposażeniem, kosztowała 1,4 mln zł, dotacja z funduszy europejskich pokryła blisko 1,2 mln zł. Projekt realizuje Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Krzysztofa Kluka w Rudce, szkoła prowadzona i nadzorowana przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Twój opis projektu

MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.

Dodaj zdjęcia project photos
Dodaj film lub prezentację project films
Opis projektu
Description of the project

Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem Serwisu internetowego Mapa Dotacji UE i akceptuję jego postanowienia.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, wpisanych w formularzu kontaktowym, w celu udzielenia odpowiedzi na wiadomość. Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1) (RODO), informuję, że:

1. administratorem danych osobowych przetwarzanych w Ministerstwie Funduszy i Polityki Regionalnej, z siedzibą pod adresem: ul. Wspólna 2/4 00-926 Warszawa, jest Minister Funduszy i Polityki Regionalnej;

2. dane osobowe przetwarzane będą w celu udzielenia odpowiedzi na wiadomość, na podstawie przepisów art. 6 ust. 1 lit. a) RODO;

3. dane osobowe mogą być udostępniane innym organom uprawnionym na podstawie stosownych przepisów do uzyskania danych;

4. w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje prawo: – żądania dostępu do treści swoich danych osobowych, ich sprostowania lub ograniczenia przetwarzania, – wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych, – cofnięcia zgody na przetwarzanie w dowolnym momencie, – wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych;

5. dane osobowe nie podlegają zautomatyzowanemu przetwarzaniu, w celu podejmowania decyzji, w tym profilowaniu;

6. dane kontaktowe do Inspektora ochrony danych w Ministerstwie Funduszy i Polityki Regionalnej: Inspektor Ochrony Danych, Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej, adres ul. Wspólna 2/4 00-926 Warszawa, adres e-mail: IOD@miir.gov.pl.