Wprowadzenie na rynek przez TBM Sp. z o.o. gamy produktów spożywczych charakteryzujących się właściwościami funkcjonalnymi
Niniejszy projekt polega na wprowadzeniu na rynek przez TBM sp. z o.o. gamy produktów spożywczych charakteryzujących się właściwościami funkcjonalnymii. Właściwości te zostaną osiągnięte poprzez wzbogacenie produktów mikrokapsułkowanymi witaminami (takimi jak A, D i E) oraz mikroelementami (żelazo, magnez, wapń). Dodatkowo produkty zostaną wzbogacone o mikrokapsułkowane aromaty, w celu polepszenia walorów smakowych. Proponowana gama będzie się składała z dwóch rodzajów produktów: chrupek oraz paluszków. Skład gamy został dobrany pod kątem wieku oraz różnych preferencji żywieniowych potencjalnych odbiorców. Technologia mikrokapsułkowania stanowi wynik prac B+R przeprowadzonych przy współpracy z Politechniką Łódzką. Badania walidacyjne nowych produktów przeprowadziło laboratorium AGROLAB Polska sp. z o.o. Wprowadzenie wyników prac B+R do oferty wnioskodawcy będzie wymagało podjęcia szeregu działań inwestycyjnych i wdrożeniowych. Uruchomienie produkcji nowej gamy wyrobów wymaga zastosowania nowych urządzeń, dlatego w ramach projektu planowany jest zakup nowoczesnego ciągu technologicznego, umożliwiającego produkcję produktów o wspomnianych właściwościach. Projekt będzie miał pozytywny wpływ na polityki horyzontalne Unii Europejskiej, w tym na politykę zrównoważonego rozwoju oraz równych szans. Projekt zostanie zrealizowany w okresie 01/01/2019 – 31/03/2020.
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.