Udoskonalenie procesu produkcyjnego oraz dywersyfikacja oferty jako rezultat wdrożenia wyników prac B+R w OBST S.A.
Przedsiębiorstwo OBST S.A. zajmuje się produkcją płatków kukurydzianych, formowanej galanterii śniadaniowej, musli oraz pieczywa chrupkiego.
Od początku istnienia firmy, jej misją jest dostarczanie na rynek produktów charakteryzujących się najwyższą jakością, powstałych na bazie naturalnych, wysokogatunkowych surowców po konkurencyjnej cenie. Dzięki wsparciu funduszy unijnych możliwe było wdrożenie w przedsiębiorstwie wyników prowadzonych przez firmę prac badawczo-rozwojowych, które pozwoliły firmie ulepszyć posiadane dotychczas produkty oraz wprowadzić cztery nowe. Asortyment został rozszerzony o następujące produkty: zbożowe pełnoziarniste rurki powlekane miodem z kakao, Micro-Płatki Fit, płatki pełnoziarniste dwuwarstwowe przekładane nadzieniem oraz pełnoziarniste pieczywo z kminkiem bez cukru.
W wyniku realizacji projektu możliwe było udoskonalenie procesu produkcji, poprzez wdrożenie technologii innowacyjnych, dzięki którym wszystkie produkty OBST S.A. zostały w sposób znaczący ulepszone: wydłużono termin przydatności do spożycia produktów z 12 do 16 miesięcy, zminimalizowano zawartość szkodliwych akryloamidów w produktach oraz poprawiono znacząco bezpieczeństwo i trwałość produktów poprzez innowacyjne pakowanie. Wdrożone innowacyjne technologie to: ekstruzja (tj. nowoczesny proces technologiczny polegający na przetwarzaniu mąki lub grysiku z dodatkami w warunkach wysokiej temperatury i ciśnienia) płatków śniadaniowych, galanterii kształtowej (zbożowych kuleczek, pierścionków, muszelek) i chrupkiego pieczywa, innowacyjny proces suszenia i toastowania produktów oraz pakowanie wyrobów gotowych w opakowania jednostkowe i zbiorcze.
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.