Opracowanie technologii produkcji płatków zbożowych z dodatkami białkowymi.
SA 42799(2015/X) Przedmiotem projektu są prace badawcze prowadzące do opracowania innowacyjnej technologii produkcji dla trzech (3) prozdrowotnych produktów spożywczych, zawierających jako podstawę płatki zbożowe (owsiane) oraz w przypadku produktu nr 1 – białko zwierzęce (mleczne/serwatkowe) w proszku, w przypadku produktu nr 2 – białko roślinne w proszku (do 70% białka), w przypadku produktu nr 3 – białko roślinne w proszku (pow.70% białka). Zakres i planowane rezultaty projektu: w ramach prowadzonych prac badawczych zostaną opracowane 3 nowe technologie produkcji uwzględniające: 1. skład jakościowy i ilościowy trzech produktów, opisany szczegółowo w specyfikacji wewnątrzzakładowej każdego z nich; 2.uzyskanie oczekiwanych właściwości fizycznych trzech produktów, zdefiniowanych przez Wnioskodawcę, które to właściwości fizyczne nie są możliwe do uzyskania w trakcie standardowego procesu produkcyjnego. Innowacja procesowa (min. na poziomie kraju): dla każdej z trzech mieszanek zbożowo-proszkowych zostanie opracowana technologia produkcji pozwalająca na uzyskanie w efekcie końcowym określonych, pożądanych cech fizycznych w tych mieszankach. Oczekiwane właściwości fizyczne dla każdego produktu końcowego 1. równomierne rozłożenie w produkcie płatków owsianych i wszystkich dodatków sypkich, 2. brak tendencji produktu (mieszanki) do rozwarstwiania tj. osypywania się części proszkowej i oddzielania od płatków.Niedopuszczalne jest, aby na dole opakowania, po wstrząsaniu, lokowała się mieszanina proszkowa, a u góry płatki, co ma miejsce po wyprodukowaniu produktu (każdej mieszanki płatków z proszkami) metodą tradycyjną, ogólnie znaną. Produkty, dla których będzie opracowana technologia produkcji uwzględniająca pożądane własności fizyczne produktu końcowego, to ulepszone produkty prozdrowotne,
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.