Wdrożenie innowacyjnej technologii fermentacji brzeczki piwnej z wykorzystaniem mikroorganizmów innych, niż drożdże piwowarskie Saccharomyces cerevisiae.
Wnioskowany do realizacji projekt „Wdrożenie innowacyjnej technologii fermentacji brzeczki piwnej z wykorzystaniem mikroorganizmów innych niż drożdże piwowarskie Saccharomyces cerevisiae” będzie polegał na wdrożeniu własnej nowej technologii oraz uruchomieniu na jej podstawie wytwarzania znacząco ulepszonych produktów w postaci piw kwaśnych i dzikich (w stosunku do znanych i wytwarzanych dotychczas na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej). Przedmiotem projektu jest wdrożenie do działalności firmy PINTA Barrel Brewing S.A. innowacyjnej, własnej technologii, którą firma posiada w postaci nieopatentowanej wiedzy technicznej pozwalającej na uruchomienie nowego procesu produkcji piw kraftowych. Planowany do uruchomienia proces, obejmujący zastosowanie mobilnego propagatora do dozowania biomasy do zbiornika fermentacyjno-leżakowego jest nowatorski z punktu widzenia branży produkcji kraftowych piw kwaśnych i dzikich – zaimplementowanie linii technologicznej, do które zostanie wdrożona wspomniana technologia, pozwoli na wysokosprawną oraz energo- i wodooszczędną fermentację brzeczki piwnej Nowe produkty zostaną zaoferowane na rynku krajowym i na rynkach zagranicznych, przyczyniając się do wypełnienia niszy i zaspokojenia rosnących oczekiwań konsumentów na krajowym rynku piw rzemieślniczych.
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.