Wdrożenie do oferty firmy DIJO BAKING Sp. z o.o. wyników własnych prac badawczo-rozwojowych w zakresie produkcji gamy grillowanych tortilli warzywno-owocowych.
SA 42799(2015/X) Przedmiotem projektu jest wdrożenie wyników prac badawczo-rozwojowych prowadzonych samodzielnie przez przedsiębiorstwo DIJO BAKING Sp.z o.o. w zakresie produkcji gamy tortilli o unikalnym składzie i właściwościach. Przedsięwzięcie zakłada komercjalizację autorskich rozwiązań B+R w zakresie technologii grillowania tortilli objętej zgłoszeniem patentowym oraz wprowadzenie do oferty gamy grillowanego pieczywa płaskiego o zwiększonej średnicy, produkowanego w oparciu o opracowaną technologię, w tym: • tortilli warzywnej bezglutenowej grillowanej, • tortilli owocowej grillowanej. Wnioskodawca przeprowadził prace badawczo-rozwojowe, których wynikiem są receptury innowacyjnych produktów oraz innowacyjna konstrukcja urządzenia grillującego z modułem samooczyszczającym i konstrukcja innowacyjnej prasy. Wdrożenie przez Spółkę opracowanej technologii pozwoli rozwiązać szereg problemów technologicznych zidentyfikowanych w ramach prac B+R dotyczących sposobu produkcji tortilli warzywnej grillowanej bezglutenowej i tortilli owocowej grillowanej. W wyniku realizacji projektu nastąpi wdrożenie na rynek tortilli bezglutenowej, z wysoką zawartością warzyw i bez dodatku mąki pszennej oraz tortilli owocowo-warzywnej zawierającej ok. 20% pulpy awokado. Placki mają przy tym osiągać średnicę do 35 cm i cechować się efektem przypieczeń grilla oraz posmakiem i zapachem grillowanego pieczywa. Grillowanie tortilli już w procesie produkcyjnym wiąże się z szeregiem korzyści dla odbiorców, związanych m.in. ze zmniejszeniem poziomu szkodliwego dla zdrowia akrylamidu w tortilli gotowej do spożycia czy przyspieszeniem procesu przygotowania tortilli w restauracjach. Zakres rzeczowy projektu obejmuje modernizację hali oraz nabycie nowych środków trwałych, pozwalających na uruchomienie produkcji nowych wyrobów spożywczych. Pozwolą one na praktyczne i rynkowe wdrożenie objętych zgłoszeniem patentowym rozwiązań w zakresie produkcji nowych piekarniczych produktów płaskich.
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.