Innowacyjne metody wytwarzania i utrwalania preparatów białkowych z ubocznych surowców mięsnych i ich wykorzystanie w celu poprawy jakości przetworów
Celem projektu jest opracowanie: • technologii odzysku białek mięśniowych z produktów ubocznych mięsa wieprzowego (śrut kostny), w celu dalszego ich wykorzystania w przetworach z mięsa wieprzowego – innowacja procesowa (uzupełniająca). Nowa technologia pozwoli na przetworzenie co najmniej 10t śrutu/dzień; • nowych produktów funkcjonalnych uwzględniających w swoim składzie odzyskane białka– innowacja produktowa (kluczowa). Białka powstałe w wyniku zastosowania nowej technologii: białko miofibrylarne, białko kolagenowe, preparat barwiący, hydrolizat białkowy. W wyniku odzyskania białek z produktów odpadowych SILESIA uzyska istotną przewagę konkurencyjną polegającą na ograniczeniu kosztów stosowania dodatków białkowych do wyrobów, a także poprawi się jakość wyrobów (eliminacja fosforanów nieorganicznych, eliminacja białka sojowego będącego alergenem, zwiększenie zawartości potasu i magnezu przy jednoczesnym obniżeniu zawartości sodu).Projekt będzie realizowany przez SILESIA we współpracy z podmiotami komercyjnymi i naukowymi (na zasadzie podwykonawstwa).Numer_referencyjny_programu_pomocowego: SA.41471(2015/X) Przeznaczenie_pomocy_publicznej: art. 25 rozporządzenia KE nr 651/2014 z dnia 17 czerwca 2014 r. uznające niektóre rodzaje pomocy za zgodne z rynkiem wewnętrznym w stosowaniu art. 107 i 108 Traktatu (Dz. Urz. UE L 187/1 z 26.06.2014).
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.