Opracowanie receptury innowacyjnego produktu - sera wegańskiego wykorzystującego lokalne surowce.
SA 42799(2015/X) Celem projektu jest opracowanie receptury nowego wyrobu spożywczego stanowiącego alternatywę dla tradycyjnego sera, zawierającego w swoim składzie surowce pochodzenia lokalnego: rośliny strączkowe (m.in. łubin, groch, fasola, bób) oraz zboża nie-chlebowe (m.in. owies, gryka, proso). Docelowo planowane jest uzyskanie dwóch rodzajów nowego sera wegańskiego: świeżego i dojrzewającego. Z uwagi na złożoność projektu, konieczne jest skorzystanie ze specjalistycznej wiedzy i aparatury badawczej jednostki naukowej. Przedmiotem działań zewnętrznej jednostki B+R będą: (a) poszukiwanie odpowiedniego surowca roślinnego oraz selekcja i dobór mikroorganizmów; (b) przygotowanie wstępnego składu sera wegańskiego – jego 2 rodzajów; (c) optymalizacja procesu otrzymywania (receptury) produktu i badania konsumenckie nowego wyrobu. W ramach usługi B+R zostanie stworzona kultura starterowa bakterii wegańskich i dokonany wybór głównego składnika roślinnego sera. Następnie prace badawcze będą koncentrowały się wokół doboru lokalnych dodatków, oceny mikrobiologicznej i sensorycznej oraz prób przechowalniczych prototypu produktu. W ostatnim etapie projektu będzie monitorowany proces dojrzewania sera, prowadzone będą też testy nad konsystencją i składem dodatków sera, analizowane będą cechy organoleptyczne i jakościowe wyrobu. Planowana innowacja produktowa będzie polegać na stworzeniu nowego, w pełni wegańskiego wyrobu spożywczego stanowiącego alternatywę dla sera o unikatowym smaku i dużych walorach odżywczych. Głównym składnikiem sera wegańskiego będą łatwo dostępne, naturalne, lokalne fermentowane surowce roślinne, a sam innowacyjny produkt będzie kierowany do szerokiego grona odbiorców: wybierających zdrowy styl życia i dietę wegańską, ale również zmagających się z nietolerancjami pokarmowymi. Rezultaty projektu zostaną wykorzystane w działalności własnej firmy Wege Siostry, której wizją biznesową jest wprowadzanie nowych, naturalnych, w pełni roślinnych produktów do bra
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.