Przejdź do treści Kontakt Regulamin
UE logo
tytuł projektu

Innowacyjne surowe produkty mięsne i techniki ich dekontaminacji poprzez zastosowanie fizycznych metod nietermicznych i dodatku wyciągów z naturalnych, bioaktywnych składników pochodzenia roślinnego

kategoria
nazwa beneficjenta
CEDROB FOODS S.A.
wartość projektu
43 092 597,49 zł
dofinansowanie z UE
24 689 083,29 zł
Województwo
łódzkie
Powiat
wieluński
program
Program Operacyjny Inteligentny Rozwój
działanie
1.1. Projekty B+R przedsiębiorstw
fundusz
Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego
perspektywa
2014 - 2020

Numer_referencyjny_programu_pomocowego: SA.41471(2015/X) Przeznaczenie_pomocy_publicznej: art. 25 rozporządzenia KE nr 651/2014 z dnia 17 czerwca 2014 r. uznające niektóre rodzaje pomocy za zgodne z rynkiem wewnętrznym w stosowaniu art. 107 i 108 Traktatu (Dz. Urz. UE L 187/1 z 26.06.2014). Przedmiotem projektu jest zastosowanie innowacyjnych technik dekontaminacji w celu opracowania nowych mięs i surowych wyrobów mięsnych wieprzowych o istotnie poprawionych parametrach przydatności do spożycia. Projekt obejmie trzy gr. asortymentowe: •mięso świeże •kiełbasy surowe białe •mięso marynowane/grillowe. Gł. cechy i parametry nowości produktów: •wydłużenie terminu przydatności do spożycia o co najmniej 15%/gr. asortymentową (w stosunku do najbardziej reprezentatywnych produktów na rynku) przy jednoczesnym utrzymaniu najważniejszych parametrów mięsa na wymaganym poziomie (np. kiełbasy białe: zaw. tłuszczu nie więcej niż 20 g, zaw. białka nie mniej niż 13g) •wyroby marynowane/grillowe -kategoria I: produkt marynowany bez soli dodanej: wyeliminowanie dodatku soli do wartości 0g/100g produktu –będzie to nowy produkt nie posiadający swojego odpowiednika na rynku; kategoria II: grillowy produkt solony o obniżonej o co najmniej 25% zaw. NaCl przy jednoczesnym jej zastąpieniu KCl. Osiągniecie ww. cech i parametrów będzie możliwe poprzez oprac. i połączenie dwóch elementów: •sposobu wykorzystania technik nietermicznych, fizycznych utrwalania żywności (w tym mikrofalowanie z tworzeniem zimnej plazmy, pulsujące pole magnetyczne czy zimna plazma koronowa i barierowa) •dodatków naturalnych w formie wyciągu wodnego, olejowego lub emulsji z przypraw i ziół (tymianek, kminek, szałwia, koper, rozmaryn). Projekt osiągnie IX TRL tj. nowe produkty zostaną przetestowane w skali przemysłowej na liniach pilotażowych i poddane badaniom walidującym czystość mikrobiologiczną i skład chemiczny produktów w c

Twój opis projektu

MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.

Dodaj zdjęcia project photos
Dodaj film lub prezentację project films
Opis projektu
Description of the project

Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem Serwisu internetowego Mapa Dotacji UE i akceptuję jego postanowienia.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, wpisanych w formularzu kontaktowym, w celu udzielenia odpowiedzi na wiadomość. Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1) (RODO), informuję, że:

1. administratorem danych osobowych przetwarzanych w Ministerstwie Funduszy i Polityki Regionalnej, z siedzibą pod adresem: ul. Wspólna 2/4 00-926 Warszawa, jest Minister Funduszy i Polityki Regionalnej;

2. dane osobowe przetwarzane będą w celu udzielenia odpowiedzi na wiadomość, na podstawie przepisów art. 6 ust. 1 lit. a) RODO;

3. dane osobowe mogą być udostępniane innym organom uprawnionym na podstawie stosownych przepisów do uzyskania danych;

4. w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje prawo: – żądania dostępu do treści swoich danych osobowych, ich sprostowania lub ograniczenia przetwarzania, – wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych, – cofnięcia zgody na przetwarzanie w dowolnym momencie, – wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych;

5. dane osobowe nie podlegają zautomatyzowanemu przetwarzaniu, w celu podejmowania decyzji, w tym profilowaniu;

6. dane kontaktowe do Inspektora ochrony danych w Ministerstwie Funduszy i Polityki Regionalnej: Inspektor Ochrony Danych, Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej, adres ul. Wspólna 2/4 00-926 Warszawa, adres e-mail: IOD@miir.gov.pl.