Wdrożenie innowacyjnej technologii tłoczenia nasion rzepaku, w firmie Grupa Wilmar Marek Wilczyński S.K.A, polegającej na obłuskiwaniu nasion rzepaku oraz wytłaczaniu oleju z miąższu.
SA.60012(2020/X) Projekt polega na wdrożeniu innowacyjnej technologii przetwarzania nasion rzepaku, w wyniku której powstaną 2 grupy innowacyjnych produktów w postaci oleju z nasion obłuskanych oraz makuchów. W ramach projektu Wnioskodawca uruchomi nowy ciąg technologiczny. Rezultatem projektu będzie gama nowych produktów w postaci: 1. olejów z nasion obłuskanych oraz z łuski tłoczonych na zimno oraz rafinowanych bez stosowania chemii odznaczających się lepszą jakością oraz wyższym stopniem uzysku oleju, tj.: a) olej surowy z łuski – komponent do biopaliw, b) olej surowy z obłuskanego rzepaku tłoczony z miąższu – o zastosowaniu spożywczym, c) olej rafinowany z miąższu – o zastosowaniu spożywczym. 2) makuchu, który będzie powstawał w 3 wariantach: a) makuch ekstrudowany z łuski – o wysokiej zawartości błonnika przeznaczony na pasze uzupełniające niedobór kiszonek (głownie dla krów) wpływający korzystnie na mikroflorę jelitową zwierzęcia, co będzie miało przełożenie na jego dobrostan i odporność na choroby, będzie lepiej przyswajalny, co w efekcie będzie przekładało się na ilość i jakość mleka, a zwierzę będzie produkowało mniej metanu, b) ekstrudowany makuch z obłuskanego rzepaku – wysokobiałkowy komponent paszowy, o zmniejszonej zawartości włókien, może być stosowany jako zamiennik soi, do skarmiania świń, krów i drobiu, obniżający koszty hodowli zwierząt. c) makuch z miąższu tłoczony na zimno, z przeznaczeniem dla ludzi, w formie izolatów białkowych do stosowania m.in. w przemyśle wędliniarskim, jako dodatki do jogurtów, napojów, batonów, serowarniczym, odżywkach, jako substytut izolatów i koncentratów białka sojowego. Proces opracowany przez Wilmar pozwoli na pełne wykorzystanie surowców, tak aby powstające w toku produkcyjnym produkty uboczne (makuch, łuska) można było wykorzystać do wytworzenia nowych produktów w postaci komponentów paszowych, białka rzepakowego o jakości spożywczej oraz oleju z łuski do zastosowania w przemyśle paliwowym jako kompone
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.