Rozwój klastra Dolina Ekologicznej Żywności
Przedmiotem niniejszego projektu była realizacja szeregu działań prowadzących do zbudowania ponadregionalnej platformy współpracy w zakresie rozwoju i promowania ekologicznych produktów żywnościowych. Projekt w dużej mierze wykorzystuje bogate doświadczenia zdobyte w trakcie tworzenia na terenach województwa lubelskiego klastra Dolina Ekologicznej Żywności. W początkowej fazie projekt był realizowany z udziałem partnerów pochodzących z dwóch województw, tj. lubelskiego i podkarpackiego. W wyniku wdrożenia zrealizowanych działań doszło do rozszerzenia struktury klastra, zarówno w układzie podmiotowym, jak i terytorialnym. Stworzony klaster ma charakter otwarty i do jego struktur mogą przystąpić podmioty i organizacje zainteresowane rozwojem produkcji ekologicznej żywności na terenie Polski Wschodniej.
Cel i rezultaty
Celem ogólnym projektu było zbudowanie na terenie Polski Wschodniej ponadregionalnej platformy współpracy w zakresie rozwoju i promowania ekologicznych produktów żywnościowych.
Celami szczegółowymi, bezpośrednio związanymi z realizacją projektu, były:
-
Wsparcie rozwoju klastra Dolina Ekologicznej Żywności jako ponadregionalnej struktury współpracy.
-
Rozwój współpracy klastrowej pomiędzy ośrodkami naukowymi, podmiotami działającymi na rzecz innowacyjności oraz przedsiębiorcami zajmującymi się produkcją, przetwórstwem i dystrybucją produktów ekologicznych.
-
Podniesienie konkurencyjności i innowacyjności uczestników klastra poprzez wprowadzenie nowych lub udoskonalonych produktów i usług.
-
Zwiększenie skali produkcji ekologicznej oraz wzrost liczby miejsc pracy w sektorze produktów ekologicznych (m.in. poprzez bliską współpracę sieciową i promowanie wspólnej oferty produktów i usług klastra).
-
Poprawa dostępu uczestników klastra do kompleksowej informacji i wiedzy w zakresie produkcji, przetwórstwa i marketingu produktów ekologicznych (m.in. poprzez uruchomienie tematycznego geoportalu).
-
Zwiększenie popytu na produkty ekologiczne wśród potencjalnych konsumentów (m.in. poprzez działania uświadamiające i promocyjne).
Realizacja projektu przyniosła szereg rezultatów do których należy zaliczyć m.in.:
-
Zwiększenie świadomości społeczeństwa (potencjalnych konsumentów) w zakresie zalet i korzyści wynikających ze spożywania ekologicznej żywności.
-
Uatrakcyjnienie oferty rynkowej województwa lubelskiego i podkarpackiego o nowe towary i usługi.
-
Wzrost konkurencyjności sektora agrobiznesu w Polsce Wschodniej.
-
Poprawa wizerunku regionów Polski Wschodniej jako obszarów.o szczególnie korzystnych warunkach do produkcji ekologicznej żywności.
-
Rozwój współpracy międzyregionalnej pomiędzy województwem lubelskim i podkarpackim.
-
Przetestowanie i wdrożenie w ramach projektu rozwiązań organizacyjnych służących do standaryzacji i upowszechniania dobrych praktyk tworzenia inicjatyw sieciowych także w innych częściach kraju.
Realizacja projektu ma również korzystny wpływ na podniesienie jakości życia społecznego i gospodarczego na terenie Polski Wschodniej, w szczególności w województwach objętych jego realizacją. Projekt przyczynił się do postępującego już procesu restrukturyzacji i unowocześnienia sektora rolnego w Polsce Wschodniej. Dzięki bliskiej współpracy podmiotów zajmujących się produkcją, przetwórstwem i dystrybucją produktów ekologicznych doszło do podniesienia konkurencyjności oraz innowacyjności tego sektora rynku. Poprzez usprawnienie kanałów dystrybucji i wykreowanie większego popytu na produkty ekologiczne jest możliwa również stopniowa poprawa opłacalności produkcji ekologicznej, a tym samym zwiększenie jej skali i wzbogacenie oferty od strony jakościowej i asortymentowej.
W dłuższej perspektywie czasu realizacja projektu przyczynia się również do wywołania szeregu pozytywnych oddziaływań społeczno-gospodarczych prowadzących między innymi do:
-
Poprawy atrakcyjności gospodarczej i inwestycyjnej regionów Polski Wschodniej.
-
Wzrostu poziomu przedsiębiorczości (w tym również na obszarach wiejskich).
-
Poprawy struktury zatrudnienia na lokalnym rynku pracy m.in. poprzez wzrost liczby miejsc pracy (szczególnie w rozwijającym się sektorze produkcji i przetwórstwa żywności ekologicznej).
-
Ograniczenia zjawiska wykluczenia społecznego (dzięki m.in. większej dochodowości prowadzenia działalności gospodarczej na obszarach wiejskich).
-
Wypromowania regionów Polski Wschodniej, w tym województw lubelskiego i podkarpackiego, jako obszarów o doskonałych predyspozycjach do produkcji zdrowej żywności.
Kto korzysta dzięki projektowi
Grupa docelowa, zidentyfikowana w strategii rozwoju DEŻ, obejmuje szerokie spektrum instytucji i podmiotów, którymi są m.in.:
-
Rolnicy – dostawcy ekologicznych produktów rolnych.
-
Przetwórcy produktów ekologicznych.
-
Firmy produkcyjno-handlowe oraz sklepy zajmujące się sprzedażą i marketingiem żywności ekologicznej.
-
Dostawcy usług certyfikacyjnych, kontrolnych i badawczych.
-
Szkoły wszystkich szczebli oraz instytuty naukowo-badawcze.
-
Gospodarstwa eko i agroturystyczne.
-
Dostawcy usług okołobiznesowych, dostosowujący swoją ofertę pod kątem wymagań ekożywnościowych (np. firmy marketingowe itp.).
-
Organizacje i instytucje działające na rzecz rozwoju wsi (w tym ośrodki doradztwa rolniczego).
-
Organizacje ekologiczne.
-
Organizacje popularyzujące prowadzenie zdrowego trybu życia i odżywiania się (środowiska lekarskie, nauczycielskie itd.).
-
Regionalne i lokalne władze samorządowe.
-
Media zajmujące się tematyką ekologiczną, zdrowotną, rozwoju lokalnego i regionalnego.
W dłuższej perspektywie czasu projekt przynosi szereg korzyści społeczno-gospodarczych dla mieszkańców całego regionu Polski Wschodniej.
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.