Zwiększenie konkurencyjności Wnioskodawcy dzięki zakupieniu wyników badań naukowych prowadzących do opracowania nowej receptury i sposobu produkcji linii produktów z nasionami chia poddanych utrwalaniu metodą pasteryzacji.
Numer_referencyjny_programu_pomocowego: SA.42799(2015/X), pomoc_de_minimis: §42 rozporządzenia Ministra Infrastruktury i Rozwoju z dnia 10 lipca 2015 r. w sprawie udzielania przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości pomocy finansowej w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014–2020. Przedmiotem projektu jest zakup wyników przeprowadzonych prac badawczych polegających na opracowaniu nowej receptury oraz sposobu produkcji nowych produktów owocowych z nasionami chia poddanych utrwalaniu metodą pasteryzacji. Badania będą skoncentrowane na opracowaniu receptur opartych na składnikach pochodzenia naturalnego oraz opracowaniu sposobów produkcji opartych na naturalnych mechanizmach zachowania nasion chia w różnych mikrobiologicznie środowiskach co da Wnioskodawcy znaczną przewagę rynkową. Zakres projektu polega na zakupieniu badań przeprowadzanych w ramach 4 zadań badawczych: 1. Opracowanie koncepcji linii przetworów owocowych z chia 2. Opracowanie metody przygotowania nasion chia i doboru surowców do otrzymania stabilnego produktu finalnego 3. Opracowanie procesu technologicznego przygotowania pasteryzowanych przetworów owocowych oraz deserów w warunkach laboratoryjnych 4. Sprawdzenie technologii w warunkach rzeczywistych oraz kompilacja wyników badań wszystkich zadań w formie dokumentacji technologicznej Rezultatem będzie kompilacja danych technicznych będących wynikiem powyższych zadań. Rezultat przyjmie postać kompletnej dokumentacji technicznej dotyczącej nowej receptury oraz sposobu produkcji nowych produktów owocowych z nasionami chia poddanych utrwalaniu metodą pasteryzacji. Rezultat poprzez swoją postać i zakres informacji będzie gotowy do wdrożenia w firmie Wnioskodawcy. Innowacyjność produktowa występująca w projekcie na poziomie kraju oznacza występowanie następujących cech w ostatecznym produkcie: 1. Ustabilizowanie równomiernego rozmieszczenia nasion chia w ostatecznym produkcie mimo zastosowania procesu pasteryzacji i środowis
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.