Nowe wyroby cukiernicze z wykorzystaniem krajowych surowców roślinnych
Numer_referencyjny_programu_pomocowego: SA.42799(2015/X), pomoc_de_minimis: §42 rozporządzenia Ministra Infrastruktury i Rozwoju z dnia 10 lipca 2015 r. w sprawie udzielania przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości pomocy finansowej w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014–2020.Opracowanie nowych wyrobów cukierniczych typu kremy i masy mleczno-cukrowe o obniżonej zawartości sacharozy, laktozy i tłuszczu zwierzęcego (mlecznego), zawierających białko bogate w aminokwasy egzogenne, błonnik pokarmowy oraz oligosacharydy. Projekt obejmuje biotechnologiczną obróbkę skrobi rodzimych surowców – nasion roślin strączkowych, niemodyfikowanych genetycznie, akceptowanych przez wegetarian i wegan. Zakres projektu: – biotechnologiczne próby i analizy z użyciem nasion rożnych roślin strączkowych, w celu wybrania odpowiedniego surowca – neutralizacja galaktozydów (powodują niekorzystne efekty gastryczne) – amylolityczna obróbka wybranych nasion oraz homogenizacja lub rozdział na frakcje (płynną cukrowo-białkową i stałą białkowo-błonnikową) – wykonanie prób technologicznych otrzymywania projektowanych mas cukierniczych: polew, past, mlecznych pomadek – badania otrzymanych wyrobów, w tym ocena sensoryczna z włączeniem końcowych użytkowników (konsumentów) w proces tworzenia nowych wyrobów – wykonanie serii próbnej wyrobów – badania wartości odżywczej i bezpieczeństwa żywności – dokumentacja technologiczna. Planowane rezultaty: – opracowanie wyrobów cukierniczych nowej jakości: polewy, pasty, mleczne pomadki, ekstrakt cukrowo-białkowy, preparat białkowo-błonnikowy – wyniki badań wartości odżywczej – seria próbna wyrobów – dokumentacja technologiczna dla produkcji 5 wyrobów. Przedmiot projektu jest innowacją produktową na poziomie co najmniej polskiego rynku, tj.: – preparowanie skrobi nasion strączkowych za pomocą metod biotechnologicznych, modyfikując ich skład odżywczy i zmieniając wzajemny stosunek białka, cukrów i błonnika – opracowanie wyr
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.