Podniesienie efektywności energetycznej w Browarze Profesja we Wrocławiu
Profesja to wrocławski browar rzemieślniczy, który został założony przez lokalnych pasjonatów piwa w 2015 roku. Znakiem rozpoznawczym „Profesji” jest obecność wizerunku krasnala na etykietach butelek. Browar charakteryzuje się również ciekawymi nazwami swoich piw, są to m.in. „Alchemik”, „Przekupka”, „Inżynier”, czy „Latarnik”. Produkuje się tutaj kilka rodzajów piw – są piwa goryczkowe, kwaśne, a nawet wędzone-robione na słodzie wędzonym.Profesja stale się rozwija i wielokrotnie korzystała z unijnego wsparcia. Jedno z przedsięwzięć dotyczyło modernizacji kilku sfer funkcjonowania browaru, a jego głównym założeniem było podniesienie efektywności energetycznej w przedsiębiorstwie. Inwestycja warta 400 tys. zł polegała głównie na unowocześnieniu systemu wytwarzania ciepła i chłodu technologicznego, instalacji systemu zarządzania energią oraz zakupie nowoczesnej, energooszczędnej chłodziarki.Inwestycja pozwoliła ulepszyć procesy produkcji oraz ograniczyła jej koszty. W związku ze zmianą energii elektrycznej na gaz, znacznie zmniejszyła się również emisja szkodliwych substancji do atmosfery. Firma taka jak „Profesja” jest przykładem połączenia hobby ze sposobem na życie oraz zarobek. Zdaniem jednego z właścicieli browaru jest to najlepsze co może spotkać człowieka w życiu zawodowym.
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.