Opracowanie funkcjonalnych biokomponentów służących do przedłużania trwałości produktów spożywczych
W ramach projektu firma Biolive Innovation opracuje recepturę naturalnego składnika przedłużającego trwałość żywności. Substancja ta będzie mogła docelowo zastąpić popularne barwniki, emulgatory oraz konserwanty, które są wykorzystywane w żywności celem przedłużenia ich przydatności do spożycia. Ten niezwykły biokomponent wykonany na bazie hydrolizatów białkowych nie będzie negatywnie wpływał na organizm człowieka, a w dodatku sprawi, że żywność zawierająca ten składnik będzie posiadać znamiona żywności funkcjonalnej (prozdrowotnej). Potrzeba prac nad powyższym biokomponentem zrodziła się w odpowiedzi na zauważany przez Wnioskodawcę rosnący z roku na rok popyt na żywność prozdrowotną. Wynika on z coraz większej świadomości społeczeństwa w dziedzinie zdrowotno-żywieniowej, prewencji przed chorobami cywilizacyjnymi np. cukrzyca, otyłość oraz promocji prozdrowotnego trybu życia.
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.