Opracowanie metod kompleksowej analizy zawartości w produktach zielarskich zanieczyszczeń biologicznych i chemicznych stanowiących zagrożenie dla zdrowia konsumentów
Nieustannie rośnie świadomość dotycząca jakości żywności. Konsumenci chcą wiedzieć, czy to, co spożywają, jest bezpieczne. Kompleksową metodę identyfikacji skażeń biologicznych i chemicznych, które są niebezpieczne dla ludzkiego organizmu, opracowała firma Biomibo pod kierownictwem pani prof. Mieczysławy Boguś. Celem projektu dofinansowanego z funduszy europejskich jest opracowanie metody wykrywania skażeń biologicznych, takich jak bakterie oraz jaja i cysty pasożytów, a także skażeń chemicznych, np. węglowodorami aromatycznymi, dioksynami, polichlorowanymi bifenylami (PCB) oraz pestycydami. Dzięki prowadzonym badaniom możliwe będzie opracowanie kompleksowej metody oceny jakości produktów zielarskich, które są nabywane z uwagi na spodziewane korzyści zdrowotne.
Galeria Fot. Krzysztof Chojnacki
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.