Gastronomik Białystok. Przepis na sukces!
Dzięki realizacji projektu uczniowie „Gastronomika” (Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku) uzyskują kompetencje dostosowane do potrzeb podlaskiego rynku pracy. Chodzi o młodzież kształcącą się w zawodach: kucharz i cukiernik, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kelner. Projekt zintegrowany objął 350 uczniów i 20 nauczycieli. W jego ramach odbyły się m.in. praktyki i staże u pracodawców, kursy zawodowe oraz kursy, które pomogły w zwiększeniu mobilności młodych ludzi na rynku pracy. Uczniowie mogli skorzystać z nowoczesnego poradnictwa zawodowego. Szczególnie zdolni uczniowie otrzymują stypendia.
Z kolei nauczyciele zawodu biorą udział w kursach kwalifikacyjnych i studiach podyplomowych. W ZSG zostały też wyposażone pracownie dydaktyczne. „Miękka” część projektu ma się zakończyć pod koniec 2022 roku.
W ramach projektu przebudowano i wyposażono Centrum Kształcenia Praktycznego. Działa ono przy Zespole Szkół Gastronomicznych. To nowoczesna placówka szkoleniowa, wyposażona w specjalistyczny sprzęt technologiczny, który pozwala prowadzić nauczanie w warunkach zbliżonych do tych, panujących w rzeczywistym środowisku pracy. Co ważne, Centrum spełnia normy bezpieczeństwa i jakości żywności. Ta część projektu zakończyła się w 2019 r.
Zapraszamy do przeczytania artykułu o projekcie w Informatorze „Zmieniamy Podlaskie”
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.